Кина је започела борбене вјежбе у близини Тајванског тјеснаца, док је високи амерички дужносник започео састанке високе разине у Таипеију. Пекинг је осудио јачање веза између САД-а и Тајвана, над којим Кина полаже своје право.

Пекинг је с растућом забринутошћу проматрао све ближи однос између Таипеија и Вошинтона те је појачао војне вјежбе у близини отока, укључујући два дана масовних зрачних и морских вјежби од прошлога тједна.

Гласноговорник кинеског министарства обране Рен Гукјанг рекао је да се вјежбе, о којима није износио детаље, одвијају у близини Тајванског тјеснаца те да је у њима судјеловало источно заповједништво Народноослободилачке војске.

“Оне су разумна, нужна акција усмјерена на тренутну ситуацију у Тајванском тјеснацу и на заштиту националне суверености и територијалне цјеловитости”, рекао је Рен, додавши да је Тајван потпуно унутарња кинеска ствар која не трпи страно мијешање.

“Недавно су власти САД-а и Демократске напредне странке (ДПП) појачале тајни договор, често стварајући сметње”, рекао је Рен, мислећи на тајванску владајућу странку.

Покушај “кориштења Тајвана за контролу Кине” или “ослањање на странце како би се изградили” је пуста жеља осуђена да буде слијепа улица, додао је те поручио да ће “изгорјети они који се играју ватром”.

Тајванска влада није одмах одговорила.

Кинеска је објава услиједила док је амерички подтајник за економска питања Кеит Креч започињао први цјелодневни посјет Тајвану тихо, без отворених медијских догађаја.

Касније тијеком дана, требао би се састати с предсједником Цај Инг-веном, а сутра ће назочити парастосу за покојног предсједника Ли Тенг Хија.

Кина је запријетила да ће на посјет дати “неопходан одговор”, заоштривши ионако лоше везе између Пекинга и Таипеија те Вошинтона.

Кинеско-амерички односи нагло су пропали уочи америчких предсједничких избора у студеном.

Кинески борбени зракоплови прошли су мјесец накратко прешли средњу линију Тајванског тјеснаца док је амерички министар здравства Алекс Азар боравио у Таипеију, а прошли је тједан Кина извела дводневне велике вјежбе у близини тајванске југозападне обале.

Сједињене Државе, као и већина земаља, имају службене везе само с Кином, а не с Тајваном, иако су отоку главни добављач оружја и најважнија међународна потпора.