Кина је у прва три тромјесечја била највећи трговински партнер Европске уније, претекавши Сједињене Државе, што је посљедица епидемије Ковид-19 и наглог скока кинеске господарске активности.

У првих девет мјесеци 2020., размјена ЕУ-а и Кине досегнула је тако 425,5 милијарди еура, а размјена ЕУ-а и САД-а износила је у истом раздобљу 412,5 милијарди еура, показују најновији подаци Еуростата.

У истом раздобљу 2019. размјена ЕУ-а с Кином била 413,4 милијарде, односно са САД-ом 461 милијарду.

Овај резултат је посљедица раста увоза (+4,5 посто), а извоз (у Кину) је непромијењен – истакнуо је Еуростат, додајући да је “у истом раздобљу трговина с САД-ом забиљежила знатан пад увоза (-11,4 посто) и извоза (-10,0 посто).

Укупни дефицит ЕУ-а у трговинској биланци с Кином попео се на 135,9 милијарди еура у првих девет мјесеци 2020., а у истом раздобљу 2019. био је 123,9 милијарди.

Унаточ епидемији Цовид-19 и веома снажној господарској кризи у првом тромјесечју, кинеско господарство је поново у успону, а потрошња је у октобру чак премашила лањску разину, наводи ИНСЕЕ.

Само у трећем тромјесечју домаћа потражња је потакнула увоз европских производа у Кину, “посебно у аутомобилском и у сектору луксузних производа, али и телекомуникација у очекивању америчких санкција Хуаwеију”, додаје француски завод.

И извоз из Кине у Европу је порастао у љето и почетком јесени због велике потражње медицинске опреме и електроничких производа.

Тако је Свјетска здравствена организација у октобру истакнула да је само Кина извезла готово 44 посто личне заштитне опреме којом се трговало у свијету у првих шест мјесеци 2020, преноси СЕЕбиз.