Кина је ове седмице постала земља у којој је дато највише вакцина против ковида 19, али мора да убрза темпо имунизације да би остварила циљ да до краја јуна вакцинише 40 одсто популације.

Када се у обзир узме број становника у Кини од 1,4 милијарде људи, то значи да је стопа имунизације 17,4 доза на 100 људи. У САД је та стопа 71,1 доза на 100 људи.

У Кини је ове седмице у просјеку сваког дана вакцинисано 4,4 милиона људи, али темпо треба да буде повећан на најмање пет милиона доза дневно да би циљ био остварен до краја јуна.

Кина се у потпуности ослања на локално развијене вакцине и то може да закомпликује акцију имунизације. До сада нису објављени потпуни подаци о ефикасности ових вакцина, а оне су показале умјерено дејство.

У Кини је до 28. априла дато 243,91 милиона доза, а сљедеће су САД са 234,6 милиона.

Кина је одобрила пет домаћих вакцина против ковида 19, а четири међу њима имају, према објавама, ефикасност од 50,7 одсто до 83,5 одсто против ковида 19 са симптомима. То је нижи проценат ефикасности у поређењу са вакцинама које су направиле компаније “Модерна”, “Фајзер” и његов партнер “Бионтек”.