Кина “никад неће толерисати” сецесију Тајвана, саопштено је данас у Пекингу послије инаугурације на други мандат тајванске предсједнице Тсаи Инг-вен, чија партија се залаже за независност острва.

“Ми имамо чврсту одлучност, потпуно повјерење и све капацитете да бранимо национални суверенитет и територијалн интегритет. Нећемо толерисати било какво сецесионистичко дјеловање”, упозорио је данас портпарол Бироа за тајванска питања Ма Сјаогуанг, пренијела је званична новинска агенција Синхуа.

Тајванска предсједница Тсаи Инг-вен рекла је данас у свом инаугурационом говору да Пекинг треба да ријеши да живи у миру поред Тајвана и да то острво никад неће прихватити доминацију комунистичких власти.

Тајванци су побједоносно поново изабрали предсједницу Тсаи у јануару упркос покушаја Пекинга да изолује Тајван и подрије локалну привреду од њеног доласка на власт 2016. године.

Кинеске власти су обећале да ће једног дана преузети контролу над Тајваном, силом ако је потребно, посебно ако локалне власти званично прогласе независност.

Пекинг у случају Тајвана заступа модел “једна земља, два система” као што је на снази у Хонгконгу, према коме острво задржава слободе али је подређено Пекингу. То рјешење је предсједница Тсај данас одбацила у свом инаугурационом говору.

Двије стране су се подијелиле у грађанском рату 1949. године, а Пекинг је прекинуо везе са властима предвођеним предсједницом Тсаи због њеног одбијања да призна острво као дио Кине.

Током деценија развио се одвојен тајвански идентитет и један број Тајванаца више не жели поновно уједињење са Пекингом.