Кина је данас одбацила план Свјетске здравствене организације /СЗО/ за спровођење друге фазе истраге о поријеклу вируса корона, која обухвата хипотезу да је обољење можда настало у кинеској лабораторији, изјавио је данас потпредсједник кинеске Националне комисије за здравље Жен Јиксин.

СЗО је почетком мјесеца предложила другу фазу истраживања о поријеклу вируса корона у Кини, укључујући контроле лабораторија и пијаца у Вухану и затражила је транспарентност од власти.

“Нећемо прихватити овакав план о праћењу поријекла вируса јер у појединим аспектима занемарује здрав разум и противи се науци”, нагласио је Јиксин.

Према његовим ријечима, био је изненађен када је први пут читао план СЗО јер се наводи хипотеза да је кинеско кршење протокола у лабораторији током истраживања узрок “цурења” вируса.

Он је изразио наду да ће СЗО озбиљно размотрити ставове и сугестије које су дали кинески стручњаци и да ће праћење поријекла вируса корона третирати као научно питање и одустати од политичког мијешања.

Јиксин је додао да је Кина против политизације истраживања.

Поријекло вируса изазива спор међу стручњацима.

Први познати случајеви вируса појавили су се у Вухану у децембру 2019. године. Вјерује се да је вирус прешао на људе са животиња које су продаване на пијаци.