Кинеска национална администрација за медицинске производе одобрила је још двије вакцине против коронавируса за јавну употребу, повећавајући број домаћих вакцина одобрених у Кини на четири.

Двије нове вакцине које су одобрене произвели су “КанСино Биолоџикс Инц и Институт” за биолошке производе у Вухану, огранак Кинеске националне фармацеутске групе “Синопхарм”.

Оне су се придружиле вакцини компаније “Синовац Биотек” одобреној у овом мјесецу, и другој из пекиншке јединице Синофарма одобреној у прошлој години.

Кина до сада није одобрила вакцине против КОВИД-19 које су произвеле западне фармацеутске компаније.

Јединица “Синофарма” из Вухана саопћила је у сриједу да њена вакцина има стопу ефикасности од 72,51 посто против коронавируса, позивајући се на прелазну анализу касних фаза клиничког тестирања, не нудећи више детаља.

То је једна од двије вакцине кандидата “Синофарма” које су ушле у трећу фазу клиничких проба, и раније су даване лимитираној групи људи с већим ризиком од заразе.

Четири одобрене кинеске вакцине могу се складиштити на нормалним температурама фрижидера, што их чини потенцијално атрактивним за земље у развоју које би могле имати потешкоћа са складиштењем вакцина “Фајзера” и “Модерне” које захтијевају много ниже температуре складиштења.

Кина је извезла вакцине “Синовац” и “Синофарм” у земље широм свијета, преноси Ројтерс.