Кина је данас оштро критиковала Сједињене Државе због увођења “барбарских санкција“ у реакцији на кинеске акције у Хонг Конгу, у јеку драматично погоршаних односа између двију највећих свјетских економија.

У најоштријој акцији према Хонг Конгу, Кина је увела нови сигурносни закон за ту територију. Вашингтион је у петак санкционирао групу кинеских и хонконшких званичника – укључујући челницу тог града Кери Лам.

Тај потез је услиједио након што је администрација америчког предсједника Доналда Трампа принудила кинеске интернетске дивове ТикТок и ВиЧет да прекину све операције у САД-у, у комбинацији дипломатских и трговинских казнених мјера против Кине које ће само јачати уочи америчких предсједничких избора у новембру.

Кина је критиковала санкције као „барбарске и сирове“.

“Зле намјере америчких политичара да подрже људе који су против Кине и да се мјешају у унутрашња питања Хонг Конга сада су очигледно откривене”, наводи се у саопћењу из кинеског уреда за везу у Хонг Конгу.

Америчко министарство трезора објавило је да је замрзнуло сва средства у Сједињеним Државама извршној челници Хонг Конга Кери Лам и десетеро осталих високих званичника, међу којима је Луо Хуининг – челник кинеског уреда за везу у Хонг Конгу.

Америчко министарство оптужило је санкциониране појединце да су „директно одговорни за проведбу кинеске политике сузбијања слобода и демократског процеса“.

Објавом у петак предвиђају се кривичне мјере за све америчке финансијске трансакције са санкционираним званичницима.

Луо је у кратком саопћењу реаговао на стављање на црну листу.

“Урадио сам оно што сам требао за своју земљу и Хонг Конг. Ја немам ни цента у страној валути”, казао је он, преноси АФП