Кина је данас упозорила ЕУ поводом планираних санкција у вези са кршењем људских права, истичући да Пекинг неће попустити уколико се Брисел буде уплитао у његове унутрашње ствари.

Очекује се да ће амбасадори ЕУ сутра дати зелено свјетло за санкције као одговор на кршења људских права над кинеском ујгурском муслиманском мањином.

“Желимо дијалог, а не конфронтацију. Тражимо од ЕУ да добро размисли. Ако неки инсистирају на конфронтацији, ми нећемо одустати”, рекао је кинески амбасадор у ЕУ Џанг Минг на интернет семинару.

Очекиване мјере ЕУ састојаће се од забране путовања и замрзавања имовине против четворице кинеских званичника, као и једног ентитета, изјавиле су дипломате ЕУ Ројтерсу прошле седмице.

Џанг је одбацио оптужбе за прогон и присилни рад Ујгура у кинеском крајњем западном региону Синкјанг, рекавши да “мрзитељи Кине” шире лажи зарад политичке користи.

Он је, такође, упозорио ЕУ да не повезује споразум о улагању, који су двије стране постигле у децембру, са питањима људских права или акцијама Пекинга у вези са Хонг Конгом.

“Економска питања не би требало политизовати”, рекао је Џанг.

ЕУ сматра да инвестициони договор европским фирмама даје бољи приступ кинеским тржиштима и исправља неуравнотежене трговинске односе.

Али, питања људских права могла би се испоставити као проблем јер, прије ступања на снагу, европски законодавци морају да одобре споразум о инвестицијама између Кине и ЕУ.