Дио Пекинга практично је у ратном стању због вируса корона, а главни град Кине забранио је туризам и спортске догађаје након нове појаве жаришта вируса на великој пијаци Ксинфади.

Од тестираних 517 људи, испоставило се да је позитивно на вирус њих 45 на пијаци Ксинфади у југозападном кварту Фенгтаи, рекли су локални званичници.

Званичници наводе да заражени не показују симптоме, али је 12 околних насеља недалеко од пијаце, која се сматра највећом велепродајном пољопривредном пијацом у Азији, блокирано и постављене су страже које су на дужности 24 часа.

Цијела пијаца Ксинфади затворена је јутрос од три часа након што се испоставило да су два мушкарца која су радила у месној индустрији заражени вирусом корона.

Сви улази у пијаце данас су затворени и на свим мјестима постављена је стража.

Власти Пекинга раније су блокирале трговину говедином и овчетином на пијаци, а затворене су и све друге велепродајне пијаце и тржнице у граду.

“У складу са принципом стављања безбједности маса и здравља на прво мјесто, усвојили смо мјере блокаде за пијацу Ксинфади и околна насеља”, рекао је локални званичник Чу Џунвеи.

У међувремену расте бојазан од могућег другог таласа пандемије у којој је до сада у свијету заражено више од 7,66 милиона људи, док је умрло више од 420.000.

Ово показује да се и у земљама које су успјеле да сузбију ширење вируса јављају нова жаришта.