Кина је данас саопштила да проширује санитарни кордон који треба да спријечи ширење вируса који се најприје појавио у Вухану.

Према неким процјенама, због тога ће 56 милиона људи бити одсјечено од свијета.

Новом мјером је обухваћено пет градова у централној провинцији Хубеи, док је до сада у карантину било 13.

У оквиру уведених мјера карантина, јавни превоз не саобраћа ка тим градовима, а излази с аутопутева који воде ка њима су затворени.

Кинеске власти су подузеле и друге опсежне мјере како би спријечиле ширење коронавируса који је до сада убио 41 особу.

Једна од мјера је и изградња болнице за само неколико дана у граду Вухану, жаришту епидемије.

Власти Вухана већ су почели са изградњом болницу са 1.000 кревета за лијечење заражених пацијената.

Болница се гради у комплексу који је раније био предвиђен за локалне раднике, у баштама поред језера, на периферији града.

На изградњи болнице, која се гради на простору величине 25 хиљада квадратних метара, ангажовано је на десетине багера и радних машина.

Вухан слиједи праксу града Пекинга који је током борбе против вируса САРС 2003. године за седам дана изградио болницу у којој су лијечени заражени пацијенти.

Како наводе кинески медији болница би могла бити завршена до понедјељка, а званичници тврде да ће сви радови бити завршени до 3. фебруара.

Број умрлих у Кини од епидемије коронавируса попео се на 41, док је потврђено 1.287 случајева упале плућа узроковане новим коронавирусом (2019-nCoV), међу којима је и 237 особа које су у критичном стању.

Вирус је настао у Вухану, главном граду провинције Хубеи, а за сада се проширио у 29 кинеских провинција у земљи. Више од десет случајева пријављено је и у Јапану, Јужној Кореји, Тајланду, Сједињеним Америчким Државама, Сингапуру, Француској и Вијетнаму.