Власти у украјинској пријестоници Кијеву увеле су оштрије рестрикције у оквиру закључавања уведеног након недавног повећања броја заражених од коронавируса.

За двије седмице почевши од данас, све школе и обданишта у граду од три милиона људи бит ће затворене, и само онима с посебним пропусницама бит ће допуштен улазак у возила градског саобраћаја.

Како је казао градоначелник Виталиј Кличко, само 400.000 људи – доктори и спасиоци, друштвени, саобраћајни и радници јавних предузећа, полицајци и они који раде у набавци – добит ће пропуснице.

“Болнице су скоро попуњене. Ситуација је тешка”, казао је Кличко.

У Кијеву је у понедјељак регистровано 458 новозаражених, уз 32 нова смртна случаја. Више од 10.000 новозаражених потврђено је у протеклих 24 сата у комплетној Украјини, земљи од 41 милион људи.

Украјина је почела с вакцинацијама против коронавируса крајем фебруара, након што је примила 500.000 доза АстраЗенеца вакцина индијске производње. Прошлог је мјесеца та земља такођер примила 215.000 доза које је произвела кинеска фармацеутска компанија “Синовац Биотек”.

До сада је само 291.822 људи примило једну или двије дозе вакцина због свеприсутне неспремности на вакцинацију, преноси АП.