У Меморијалном центру бошњачких цивилних жртава у Брчком данас је клањана шеста колективна џеназа за 18 убијених Бошњак страдалих у том граду 1992. године, чији се идентитет није успио открити ни послије 29 година.

Табути са ознакама НН спуштени су у кабуре мезарја Меморијалног центра који се налази у склопу комплекса џамије на Ивицима.

“Ова џеназа је другачија, имамо 18 шехида испред нас без имена и презимена, без породица овдје, али дошли смо да их испратимо и обавимо џеназу-намаз и да посвједочимо да смо заправо сви ми њихова породица”, рекао је Вахид еф. Фазловић, муфтија тузлански.

У Меморијалном центру бошњачких жртава у Брчком до данас је вјечни смирај пронашло 196 шехида, а на другим локацијама у Брчком и ван града још 111 цивилних жртава протеклог рата . Према подацима Удружења породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака Брчко дистрикта БиХ породица трагају за још 57 жртава, а није познато колико је људи убијено приликом рушења моста на Сави 30. априла 1992. године.

“На приједлог Тужилаштва БиХ и потреба ми смо организирали џеназу. Значи ради се о утврђеним ДНК-а, али без идентитета, што значи да се породице нису удостојиле да дају крв на основу чега би се утврдио идентитет”, рекао је Рамиз Ахметовић, предсједник Удружења породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака Брчко дистрикта БиХ.

Процес проналска и идентификације посмртних остатака невино убијених цивила, према ријечима Рамиза Ахметовића, је недопустиво спор, али удружење на чијем је челу неуморно ради на откривању и проналску гробница гдје су скривени посмртни остаци њихових најмилијих.

Муфтија тузлански Вахид еф. Фазловић, истакао је и да је ово четврта колективна џеназа ове године послије Горње Калесије, Братунца и Власенице те да 11. јула слиједи колективна џеназа жртвама геноцида у Меморијалном комплексу Поточари и све то говори о масовним злочинима који су почињени у БиХ.

“У Брчком је такав злочин почињен, колико се о томе зна, па много се о томе знало и 1992. године. Знали смо ми у Брчком и около Брчког ко убија и кога се одоводи у Луку, Батковић и на друга стратишта. Знамо ми то и у овом протеклом времену и прије пресуда у Хагу, ми углавном све знамо. Без обзира шта причали неки људи у БиХ и около БиХ у региону, а након пресуда од стране међународних судова само онај ко не жели у корак са цивилизацијом, са људским родом, може оспоравати те истине”, истакао је муфтија тузлански Вахид еф. Фазловић.

Дженаза-намаз предводио је тузлански муфтија Вахид еф. Фазловић, а 18 табута са неидентифицираним жртвама српског злочина спуштени су у мезаре гдје су напокон, послије 29 година, пронашле свој смирај.

На подручју Брчко дистрикта БиХ данас је проглашен Дан жалости.