Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС-а повукао је вето, који је претходно уложио на Плана парцелације за ауто-пут Бањалука – Приједор према скраћеном поступку од 17. фебруара.

Потврђено је то након данашње сједнице Заједничке комисије Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа РС-а за усаглашавање закона, прописа и аката на којој је разматрано ово питање.

До одустајања од поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа дошло је јер су се представници мјесних заједница којима је била спорна траса аутопута усагласили с ресорним министарством о формирању заједничке комисије која ће усагласити спорна питања.

Нада Тешановић, предсједавајућа Вијећа народа, рекла је да су наводно три мјесне заједнице одустале од ове проблематике, јер очекују да ће комисија ријешити ствари на терену

Сенад Братић, посланик у Народној скупштини РС-а из Коалиције “Заједно за БиХ”, рекао је да је 17. марта дошло до састанка представника министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС-а, пројектанта и мјештана, на којем су договорени услови за формирање заједничке комисије која ће бројити 15 чланова и изласком на лице мјеста рјешавала би све примједбе мјештана Козарца и других мјеста која се налазе на траси овог аутопута.

“Комисија треба питања правичне накнаде и исплате некретнина које буду предмет експропријације завршити прије уласка у сам посао на овим радовима”, казао је Братић и додао да ће комисија бити формирана у наредних пар дана.

Братић је истакао да је по тренутном рјешењу на подручју Козарца предвиђено да се руше четири стамбена и 12 помоћних објеката те да је могуће да ће се тај број смањити и траса кориговати.

Мурис Чиркић, шеф Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС-а, поздравио је сарадњу министарства и мјештана Козарца који су се јасно изјаснили за изградњу аутопута.

Народна скупштина РС-а усвојила је 17. фебруара План парцелације за ауто-пут Бањалука – Приједор. Због његове изградње, на подручју Приједора предвиђено је рушење 80 објеката, а Бањалуке 157 објеката.