Поводом дивљања хулигана окупљених у навијачку групу Ултрас Мостар који су у суботу у вријеме полицијског сата напали суграђане у насељу Доња Махала, засједао је Клуб Бошњака у Градском вијећу Мостара, а на састанку је закључено да се од Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона затражи конкретно очитовање о проблемима у Министарству унутрашњих послова, који су како је речено, евидентни.

”Сви знамо да је сигурност грађана надлежност МУП-а ХНК-а, као и да је МУП подређен Кантоналној влади, односно Скупштини ХНК-а. Овим путем тражимо и да се подузму потребне мјере и доносу квалитетне одлуке, како би се превенирали ексцеси и инциденти какав смо нажалост имали у суботу”, рекао је предсједник Клуба Бошњака у Градском вијећу Мостара Златко Гузин.

Начин на који би се то требало урадити није нешто што треба предлагати Градско вијеће, поновио је, казавши и да вијећницима прије свега требају конкретне информације из МУП-а, које су такођер затражене.

”Желимо да знамо шта спречава полицију у њиховом раду па имамо призоре какве смо имали у суботу на улицама. Посебно проблематично је то што је до нереда дошло за вријеме полицијског сата, и то од стране 50 особа који су ходали градом угрожавајући животе других. Од Скупштине ХНК-а тражимо да размотри актуалну ситуацију и да донесе адекватне закључке и одлуке”, додаје Гузин.

Подсјетио је и да ће се у Мостару ускоро играти дерби Зрињског и Вележа, што је увијек утакмица високог ризика.

”Тражимо да се прије дербија подузму све активности како би се спријечили било какви ексцеси у граду. Евидентно је да се полицијски сат не поштује, као и да се починиоци оваквих дјела не санкционишу на начин на који би требали и морали. Најбоља потврда мојих ријечи је чињеница да се углавном ради о повратницима у чињењу кривичних дјела. Дакле, ако некога не санкционишете адекватно и на вријеме, логично је очекивати да исти понови кривично дјело. Зато позив и осталим институцијама да почну радити свој посао. Бојим се да ће неко изгубити живот уколико се стање ускоро не промијени”, рекао је Гузин.

Став Клуба Бошњака у Градском вијећу Мостара је да се позову представници Министарства унутрашњих послова ХНК-а те да вијећнике детаљно информишу о стању сигурности у Граду.