Изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића како ће, ако буде морао бирати између Комшића и равноправности Хрвата, изабрати Комшића, потпуно је демаскирала намјере најјаче бошњачке странке у БиХ, приопћио је Клуб изасланика хрватског народа у Дому народа парламента Федерације БиХ из редова ХДЗ-а БиХ.

У приопћењу се наводи како СДА и Бакир Изетбеговић “отворено исказују опредијељеност ка политици распада БиХ као заједнице три једнакоправна народа”.

“Ми изасланици ХДЗ-а БиХ у Клубу Хрвата у Дому народа Парламента Федерације БиХ желимо јасно поручити да сваки покушај укидања механизама легитимног представљања било којег народа у БиХ је агресија на БиХ. Бирати између права једног народа и нелегитимног представника у власти Жељка Комшића је недопустиво и води ка потпуном урушавању једног од уставних темеља БиХ, начела легитимног представљања. Желимо јасно поручити Бакиру Изетбеговићу да ни он ни Жељко Комшић неће одлучивати о судбини хрватског народа у БиХ. О њој ће одлучити сами Хрвати”, поручили су изасланици ХДЗ-а БиХ.

У приопћењу се даље наводи како су најаве да ће се гажењем начела легитимног представљања изградити “нормална држава”, идентичне намјерама које је почетком 90-их година прошлог стољећа покушао реализирати Слободан Милошевић у својој познатој “антибирократској јогурт револуцији”.

“Питање лажне ‘политичке идентификације’ и ‘лажни патриотизам’ Изетбеговића је оваквим изјавама напокон доживио свој крај. Не бори се он за Босну и Херцеговину као равноправну слободну и богату државу, већ некакву ‘Босну’ угњетаваних, понижених и сиромашних.

Позивамо међународне представнике у БиХ, прије свих представнике институција Еуропске уније, да се јавно очитују и зауставе отворену политичку агресију на БиХ коју проводи Бакир Изетбеговић, те тако помогну у изградњи БиХ као државе једнакоправних народа и грађана који ће уживати сва права, слободе и живјети животом достојним слободних и сретних људи”, стоји на крају приопћења за јавност Клуба изасланика хрватског народа у Дому народа парламента Федерације БиХ из редова ХДЗ-а БиХ.