Прошла је година дана, откако је Свјетска здравствена организација СЗО објавила да је ванредна ситуација јавног здравства проглашена 30. јануара 2020. године првом пандемијом икада изазваном коронавирусом, казао је Ханс Клуге, директор регије за Европу при СЗО-у.

Од тада је, свједоци смо 42 милиона случајева заразе само у овој регији, а више од 120 милиона широм свијета. Али, казао је Клуге, свјесни су и огромних научних скокова и увођење ефикасних алата који нам дају превласт над вирусом.

“А то је моћ колектива. Херојство нашег фронта. Када се осврнем на прошлу годину, видим изванредне атрибуте које смо сви изразили како би ограничили ширење коронавируса. На крају, наше понашање спашава животе. Међутим, опасност је и даље јасна и присутна. Тренутна ситуација је најгора у дијеловима регије који су успјешно контролисали болест у првих шест мјесеци 2020. То је централна Европа, Балкан и балтичке земље гдје су инциденција случајева, хоспитализације и смртни случајеви сада међу највишима у свијету”, казао је он.

Инциденција случајева наставља већи тренд раста. Забиљежене су три узастопне седмице раста случајева коронавируса са преко 1,2 милиона нових случајева пријављених прошле седмице широм Европе.

Прошле седмице је број нових смртних случајева у регији премашио 900.000, напомиње Клуге. Сваке седмице више од 20.000 људи широм региона изгуби живот. Број људи који умиру од КОВИД-19 у Европи сада је већи него што је то био случај прошле године.

“Вакцине дјелују и на крају ће омогућити повратак у нову нормалу. Али да би се то догодило, морамо се ослонити на науку и имати повјерење у невјероватну заштиту коју вакцине пружају против свих болести које се могу спријечити вакцинациом, укључујући КОВИД-19”, казао је он.