Регионални директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге обишао је данас вакцинациони пункт на београдском Сајму и том приликом оцијенио да је процес вакцинације у Србији импресиван.

“Имам веома позитиван утисак. Цијли свијет зна да Србија брзо напредује у вакцинацији, али видјети то сопственим очима је импресивно”, рекао је Клуге, а упитан о импресијама након обиласка пункта за вакцинацију.

Он је казао да је могао да се увјери да се за 10 минута може проћи читав процес од уласка, попуњавање папира до вакцинације.

Посебно је похвалио систем за пријаву и регистрацију вакцинације еУправу, рекавши да се ради о значајној иновацији. Објаснио је да му је тај ИТ систем детаљно објашњен и казао да сматра да је одлично постављен.

Клуге је казао да се у ЕУ говори о сертификатима и да је битно да СЗО, као паневропска организација, гледа и примјере изван Уније.

Захвалио је посебно љекарима и медицинском особљу, који су хероји ове пандемије.

СЗО ће, према његовим ријечима, наставити да подржава Србију, а Србија, увјерен је, подржавати остале земље Западног Балкана.

С процедуром на пункту за вакцинацију на Сајму делегацију СЗО упознали су државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски, директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић и координаторка тог пункта др Драгана Милошевић.

Они су му показали сваку тачку коју пролази особа која долази на вакцинацију, а посебно систем еУправе.

Клуге је у разговору са особљем о дигиталном систему рекао да је он импресиван.

Такође, он је имао прилику да присуствује давању вакцине.

Претходно је Клуге разговарао са министром здравља Златибором Лончаром.