Коалиција за слободне и поштене изборе ”Под лупом” обавјештава јавност да је на изборни дан у Опћини Травник и Опћини Фоча (ФБиХ) ангажовала преко стотину грађанских, нестраначких посматрача изборног дана који ће посматрати цјелокупни изборни процес на свим бирачким мјестима у Травнику и Фочи (ФБиХ) као и у Опћинској изборној комисији Травник и Опћинској изборној комисији Фоча (ФБиХ).

Свим посматрачима Коалиције „Под лупом“ омогућен је несметан приступ на свим бирачким мјестима на које су били распоређени и у Травнику и у Фочи (ФБиХ).

Посматрачи Коалиције „Под лупом“ су до сада пропратили уређење и отварање бирачких мјеста, а наставит ће пратити процес гласања, затварање бирачких мјеста, процес бројања гласова и изборне неправилности, те ће у координацији са Позивним центром Коалиције радити на њиховом отклањању да би се изборни процес одвијао неометано и у складу са Изборним законом БиХ.

Посматрачи су до сада забиљежили да на десет бирачких мјеста у Травнику сви чланови бирачког одбора нису испоштовали обавезу да буду присутни на бирачком мјесту у 06:00 х. У Фочи (ФБиХ) ова обавеза је испоштована на свим бирачким мјестима.

Једно бирачко мјесто у Травнику није уређено према инструкцијама Централне изборне комисије БиХ/Средишњег изборног повјеренства БиХ о поступању органа за провођење избора на изборни дан у условима епидемије ЦОВИД-19.

На сваком четвртом бирачком мјесту у Травнику није истакнута листа чланова бирачког одбора на којој се може видјети којем политичком субјекту припадају чланови бирачког одбора. У Фочи (ФБиХ) ова листа је на свим бирачким мјестима истакнута са називом политичког субјекта.

Коалиција „Под лупом наглашава да је неопходно објављивати листе чланова бирачких одбора са називом политичких субјеката, како би се дао допринос транспарентности изборног процеса и спријечила трговина мјестима у бирачким одборима.

Тајност гласања је осигурана на свим бирачким мјестима и у Травнику и у Фочи (ФБиХ), односно гласачке кабине су постављене на начин да нико не може видјети за кога је бирач гласао. На свим бирачким мјестима гласачка кутија је показана празна прије отварања бирачких мјеста. Ручно бројање гласачких листића прије отварања бирачког мјеста није извршено на једном бирачком мјесту у Травнику (091А062).

Тачно у 7:00 х је отворено 68 бирачких мјеста у Травнику, док је шест бирачких мјеста отворено са незнатним кашњењем до 15 минута, а једно бирачко мјесто је отворено са кашњењем дужим од 15 минута (091А070). У Фочи (ФБиХ), сва бирачка мјеста су отворена су отворена тачно у 07:00 х.

Из Коалиције “Под лупом” позивају све грађане и грађанке Травника и Фоче ФБиХ да пријаве све изборне неправилности бесплатним позивом на број телефона 080 05 05 05 или путем линка хттпс://бит.лy/3wБСлwц.