Коалиција за слободне и поштене изборе “Под лупом” послала је допис на адресе свих посланика Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и свих делегата Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у којем су истакли како је кључно да Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ почне са интензивним радом што прије.

Коалиција је поздравила напоре и предузете кораке за формирање Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства Босне и Херцеговине истакнувши да рад овог тијела, због што успјешнијег и квалитетнијег рада, и у коначници резултата у интересу изборног процеса, мора укључивати шири круг чланова.

Како су навели, првенствено се мисли на представнике опозиционих политичких субјеката који имају представнике у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, представнике Централне изборне комисије БиХ, релевантне представнике академске заједнице, изборне експерте и представнике организација цивилног друштва које се баве изборима.

“Кључно је да Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ почне са интензивним радом што прије, јер пред радном групом је много посла, а мало времена. Кроз будуће измјене Изборног закона БиХ биће нужно третирати питање имплементације међународних стандарда у изборима, имплементирати све одлуке домаћих и међународних судова, те отклонити простор за изборне манипулације, а чиме ће се, надамо се, вратити пољуљано повјерење грађана и грађанки БиХ у изборни процес”, нагласили су из Коалиције “Под лупом”.

Додали су да је неопходно показати висок степен одговорности према процесу који би требало да буде транспарентан и вођен првенствено јавним интересом да избори у Босни и Херцеговини буду слободни и поштени.