У Босну и Херцеговину би до краја маја требало бити испоручено 108 хиљада доза АстраЗенеца вакцина, наводи се у плану расподјеле који је објавио међународни механизам КОВАКС.

Међународни механизам КОВАКС објавио је план расподјеле вакцина против коронавируса за период од фебруара до краја маја 2021. године. Ово је прва рунда испорука која укључује 237 милиона доза вакцина АстраЗенеца.

Према овом плану, до краја маја, у Босну и Херцеговину би требало бити испоручено 108 хиљада доза ове вакцине. Наводи да би наша земља требала добити и 23, 400 доза Фајзерове вакцине.

Горан Черкез , члан Кризног штаба Федералног министарства здравства за БХТ1 уживо каже како је ФБиХ спремна за вакцинацију:

” Што се тиче ФБиХ имамо све спремно и можемо одмах кренути у имунизацију. Све што смо добили захтјева благовремено смо испунили. Вакцина за ФБиХ је у потпуности плаћена. Не говоримо ни о каквим донацијама или помоћи БиХ.Говоримо и испоруци оног што је било плаћено, јер у овом тренутку ми смо испунили увјете, што је својим дописом потврдила и СЗО, да БиХ може да почне с примјеном вакцина”, каже Черкез.

Како су навели у извјештају, ријеч је о раније договореним количинама које неће бити дио овог првог круга испоруке, а у табели су наведени ради генералне прегледности.

Из КОВАКС-а су нагласили да ће до краја седмице табела бити финализирана те да се испоруке могу очекивати у прериодима фебруар – март и април – мај.

covax 2