Програм испоруке вакцина против КОВИД-19 широм свијета, који ужива подршку УН-а, објавио је данас одгоде испоруке до 90 милиона доза програму који има за циљ помоћи средње и мање развијене земље у кампањи имунизације.

Глобални савез за цјепива и имунизацију (ГАВИ) саопћио је да је одгода резултат чињенице да се Индија суочава с наглим растом броја заражених од коронавируса који је појачао захтијеве према индијском Серум институту (СИИ), кључном произвођачу вакцина који стоји иза програма КОВАКС.

”Одгоде у осигурању испоруке вакцина против КОВИД-19 десиле су се због повећане потражње за вакцинама у Индији”, саопћио је ГАВИ.

Данашњи потез угрозит ће до 40 милиона доза вакцина Оксфорд -АстраЗенека које је произвео Серум институт за испоруку у овом мјесецу, као и 50 милиона доза које се очекују у наредном мјесецу. ГАВИ је обавијестио земље примаоце вакцина.

Институт је уговором везан да снабдије вакцинама 64 земље, а ГАВИ је саопћио да је програм уз подршку УН-а обавијестио ”све погођене економије о потенцијалним одгодама”.

Серум институт обећао је да је ”осим снабдјевања Индије приоритет мултилатерално рјешење КОВАКС за равноправну дистрибуцију”.

ГАВИ, који управља КОВАКС-ом скупа са Свјетском здравственом организацијом и Коалицијом за иновације у приправности на епидемију, већ је додијелио 31 милион доза АстраЗенека вакцине од којих 28 мллиона из Серум Института и још три милиона од јужнокорејског добављача који такођер производи вакцине.

Програм има за циљ да испоручи 237 милиона АстраЗенека вакцина до краја маја. Портпарол ГАВИ-ја изјавио је како се не очекује да одгоде угрозе циљ испоруке од око двије милијарде доза путем КОВАКС-а до краја године.

КОВАКС је до сада испоручио вакцине у педесетак земаља и територија.

Званичници УН-а, владе, активистичке групе и остали апеловали су на произвођаче да убрзају и прошире производњу вакцина против КОВИД-19 и осигурају поштену расподјелу, инсистирајући да пандемија може бити поражена тек када свако буде сигуран и заштићен од вируса, преноси АП.