Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а и савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ, гостујући у БХТ1 Уживо, говорио је о посјети делегације Србије РС, заједничким пројектима, актуелним дешавањима. Нагласио је више пута да РС нити жели рат нити жели никакве авантуре које воде у рат, али да ни не жели да буде у оваквој БиХ каква је данас јер то није она БиХ каква је написана у Дејтону.

Посјета делегације Србије је још једна потврда добрих односа РС и Србије, истиче Ковачевић. Говорило се о разним пројектима сарадње. Осим тога, говорило се и о новим пројектима, на примјер о градњи хидроелектране Бук Бијела и градњи аеродрома у Требињу. На опаску да се доводе у питање дозволе за градњу хидроелектране, Ковачевић је категоричан:

“Област енергетике је у искључивој надлежности РС и нема ко ту шта оспоравати. Увијек се нађе политички разлог да се ствари од којих имамо сви користи оспоравају и такви поступци долазе искључиво из Сарајева. Бањалука никад није оспорила никакав пројекат који доноси корист и ми ћемо подржати сваки пројекат који се реализује у ФБиХ и од којих би људи у ФБиХ могли да живе боље”, категоричан је Ковачевић. Такође напомиње да је пројекат Бук Бијела оспораван зато што је то сарадња РС и Србије и да се такви пројекти увијек оспоравају.

Говорећи о актуелним дешавањима (нон папер, мирни разлаз, позиви на рат и термин “геноцидаши”), Ковачевић истиче да говорити о рату након крвавог рата какав смо имали на овим просторима заслужује највећу осуду.

“Највећи проблем је тај што је неко што је грађане РС назвао геноцидашима. Било ко ко користи такве термине и израз, ја сматрам да му треба забранити долазак на територију РС. Говорити о рату у БиХ 25 година послије крвавог рата какав смо имали у БиХ је исто тако страшно и заслужује највећу осуду. Ми из РС нисмо за рат у било каквој опцији, ми не желимо да водимо грађане РС у било какав рат, све што ми тражимо 25 година од потписивања Дејтона је уважавање РС и српског конститутивног народа у БиХ”, наводи Ковачевић.

Коментаришући позив СДА ПИК-у да уведе санкције Милораду Додику, Ковачевић каже да је то саопштење потпуно срамно јер траже санкције за човјека који говори о миру, а они сами зазивају рат.

“РС не жели никакав рат нити авантуре које воде у рат. Ми смо навикли да политички представници бошњачког народа увијек призивају међународну заједницу и очекују да та заједница све процесе води у корист бошњачког народа, а да игнорише све остало везано за два конститутивна народа у БиХ. Оваква БиХ је извор фрустрација је за све који живе у БиХ. РС и Срби су апсолутно фрустрирани да се налазимо у оваквој БиХ и вјерујемо да оваква БиХ нас успорава. Имамо хрватски конститутивни народ који је такође фрустриран и константно упозорава да су им угрожена сва људска права, да не могу да изаберу своје представнике, да неко дође и прегласа их и на њихово мјесто стави поново представника бошњачког народа. Па чак и Бошњаци који свим силама покушавају да мајоризују друга два народа на све начине, чак су и они дубоко незадовољни БиХ, јер није онаква какву је они желе, јер би они жељели само БиХ у којој се питају само они”, сматра Ковачевић.

Оног трена кад је неко у ЕУ постао свјестан тога, добили смо овакве реакције из Сарајева, пријетње ратом и насиљем и звецкањем оружјем, истиче Ковачевић. Напоменуо је чак да је Изетбеговић недавно рекао за српски народ да је лош народ и да је Бисера Турковић поредила Додика са Хитлером и цијели народ са нацистичким народом.

“Такве скандалозне поруке долазе само са једног мјеста и то је нажалост Сарајево”, каже Ковачевић.

Да ли ће бити мирног разлаза, то не зна нико, то ће показати вријеме, каже Ковачевић, али је дијалог кључан. Дијалог о будућности БиХ на којем ћемо на реалним основама да причамо како може да функционише БиХ. РС је пристала да буде дио БиХ, али је пристала да буде онаква каква је написана у Дејтону. Ово је за нас омча око врата и нешто што нас константно успорава, наводи Ковачевић.