Бивши министар вањских послова Хрватске Мирко Ковач био је гост емисије БХТ1 Уживо гдје је одговорио на питање због чега је Загреб против изабраног члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

„Нема ту ничег особног, ради се о принципу, о ономе што се у Хрватској сматра државном политиком. Став те политике је да желимо БиХ као стабилну, функционалну државу. Имамо обвезу промицати уставни оквир и врло је јасно да се, нажалост, не поштује већинска воља хрватског народа који није изабрао свога представника у Предсједништво БиХ, казао је, између осталог Ковач.

Подсјетио је како је у уторак одржана сједница Вијећа за националну сигурност гдје је изнесен консензус у хрватској политици да ће наставити инзистирати да сваки народ у Босни и Херцеговини сам бира своје представнике.

„То је став који је логичан ако се поштује дух и слово Даyтонског споразума. Желимо еуропску БиХ која ће с нама бити партнер у ЕУ, акобогда и у НАТО савезу, па и Република Српска и њени представници. Ако се жели бити у ЕУ треба поштивати темељни принцип, владавину права. У случају Комшића се она не поштује јер је по трећи пут изабран представник у Предсједништво БиХ и то не већинском вољом хрватског народа. То је чињеница“, казао је Ковач.

Нагласио је и како БиХ није високо на агенди у дипломатским круговима и да га то жалости те да би Европска унија требала показати више одговорности за подручје Југоисточне Европе.

„По мени је логично да ЕУ буде главни чимбеник одржавања сигурности и стабилности на европском континенту. Свједочили смо и избору новог предсједника САД-а , господина Бидена. Постоје назнаке да ће његова администрација показати више ангажмана када је ријеч о Југоисточној Еуропи , конкретно Босни и Херцеговни. Волио бих да се заједно са пријатељима у САД-у више ангажирамо и помогнемо колегама у БиХ да се изађе из ове врло незгодне и непродуктивне ситуације, да се промијени Изборни закон и крене ка блиставијој будућности земље” , поручио је Ковач.