Пандемија коронавируса државу и грађане Босне и Херцеговине до сада је директно и индиректно коштала десетак милијарди марака. Процјене економиста су да један дан дјелимичног затварања привреду кошта између 5 и 10 милиона марака. За љекаре ограничавање и потпуна забрана рада појединих дјелатности у овом тренутку су једини начин да се спријечи колапс здравственог система.

Пандемија коронавируса утиче на цјелокупну привреду, али су далеко теже њене посљедице на мале обрте, занатлије, туризам и угоститељство него на веће системе. Хедија Сузана Халиловић, власница пицерије у Бањалуци, не ради већ двије седмице. На наговор својих радника сутра ће покушати са шалтерском продајом и доставом. Није сигурна да ће се на овај начин покрити трошкови и моћи исплатити плате.

“Ово је страшно. Ја мислим да је ово страшно и да моји радници неће знати за 10 дана како да себи купе хљеб и млијеко. Ето просто речено опстанак је у питању. Није више у питању хоћемо ли имати горива у ауту, хоћемо ли купити цигарете, попити кафу. Нећемо имати за храну,“ рекла је Халиловићева.

Мјере које се доносе у циљу спречавања ширења пандемије вјероватно су највише погодиле угоститеље који су у задњих годину дана морали отпустити неколико хиљада радника. Сада је, кажу, угрожена егзистенција цијелог овог сектора и преосталих запослених у њему.

“Ми смо баратали цифром негдје око 12-13 хиљада директно запослених у сектору угоститељства и туризма. Сада је спало на 10 хиљада, а индиректно породица сигурно 30 до 40 хиљада живи што у разним областима које су везане искључиво за угоститељство,” истакао је из Удруге послодаваца угоститељства и туризма РС “Хореца” Горан Куртиновић.

Економија или здравље грађана. За љекаре нема дилеме. Здравље и људски животи немају цијену. Али, за стављање пандемије под контролу, поручују, нису довољне само мјере.
“Мјере саме епидемиолошке, имунолошке, профилактичке су лимитиране. Само уз вакцину заједно кад хомогено дјелују, кад активно дјелују, то је моћно оружје у у заустављању пандемије Цовид-19. Саме мјере могу донекле донијети резултате, али не могу саме,” истакао је предсједник Удруге имунолога БиХ Јасенко Карамехић.

Колике су финансијске штете од пандемије нико не зна. Приходи од ПДВ-а, царина и акциза били су мањи за 700 милиона КМ. Губици компанија мјере се милијардама марака.Без посла су остале десетине хиљада радника. Према мишљењу економиста, ова година ће у пословном смислу због индолентног понашања наших политичара бити знатно тежа од прошле.

„Тешко је радити прецизне процјене трошкова ове кризе на дневном нивоу мђутим вјероватно је да је то у неком распону од 5-10 милиона КМ дневно. Вјероватно трошкови ће на крају бити и већи узимајући у обзир да је ријеч о глобалној кризи,“ казао је економски аналитичар Аднан Чавалић.

Незадовољни јучерашњим закључцима Штаба за ванредне ситуације, којима је продужена забрана рада локалима за још седам дана, док је тржним центрима дозвољен рад од 5. априла, угоститељи су за понедјељак у 17 часова најавили мирно протестно окупљање у Бањалуци.