Штампани материјали за сједнице Скупштине Града Бијељина одлазе у прошлост, а замијениће их скупштински материјал у електронској форми. Ова информација покренула је на размишљање о непотребном трошењу ресурса и друге институције и предузећа у Бијељини. Провјерили смо – колико се папира уопште троши у институцијама и јавним предузећима и да ли се о томе води рачуна? Да ли и колико рециклирамо?

Скупштина града Бијељина од почетка године потрошила је на штампање материјала за сједнице више од милион листова папира. Та информација нагнала је надлежне да поднесу иницијативу којом би се укинуло беспотребно штампање, а папир замијенила електронска форма.

АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВИЋ, предсједник Скупштине Града Бијељина

“Сви одборници и правни субјекти добиће изјаве да се изјасне да им материјале достављамо у електронској форми, мислим да ћемо тако значајно смањити трошкове, а самим тим и сачувати околину. На крају крајева, живимо у 21. вијеку тако да је употреба модерних технологија императив”.

Ова иницијатива поново је подргријала питање о непотребном трошењу ресурса и рециклажи. Према подацима бијељинског предузећа “Комуналац” које се бави преузимањем отпада, у процес рециклаже мјесечно се пошаље мање од два одсто отпада. Поређења ради, Нјемачка је 1986. рециклирала више од 65% амбалажног отпада.

ДИКО ЦВЈЕТИНОВИЋ, равнатељ а.д. “Комуналац”, Бијељина

“АД комунала Бијељина кренуо је 2018. године у прикупљање амбалажног отпада. Највише је прикупљено стакла, негдје око 142 тоне, гдје смо остварили приходе на основу тога од 8.305 КМ. Други по броју је бијели папир, 22,4 тоне и остварени су приходи од 6.600 КМ”.

Они који се баве екологијом и заштитом животне средине кажу да је свијест грађана о неопходности рециклаже и минимизирању непотребног трошења ресурса на ниском нивоу.

“Док се у већини земаља Европе и свијета годинама практикује раздвајање отпада на стакло, папир, пластику и биоотпад, наша свакодневица је потпуно другачија. Еколози кажу да грађани БиХ нису довољно еколошки освијештени када је ријеч о важности, најприје правилног одлагања отпада, а да су од раздвајања деценијама далеко”.

Међутим, има и позитивних примјера. У бијељинском вртићу “Чика Јова Змај”, за радионице с малишанима користе рециклиране материјале, попут старих докумената, новина, пластичних амбалажа и чепова.

СЛАВИША ВУЈАНОВИЋ, равнатељ ЈУ Вртић “Чика Јова Змај”, Бијељина

“Имамо кутије за одлагање тог отпада, папир, картони. Васпитачи неке папире који нису потребни, документа и старе новине, користе у раду са дјецом, да ли ће то бити рециклажа, израда дидактичких материјала, или да дјеца окрену папир па с друге стране раде ликовне цртеже…”.

У повоју је и идеја о раздвајању отпада у стамбеним зградама, најављују из “Комуналца”.

ДИКО ЦВЈЕТИНОВИЋ, равнатељ а.д. “Комуналац”, Бијељина

“Ад Комуналац је почетком године добио донацију контејнера из Данске и ми већ увелико радимо на терену. Склапамо уговоре са заједницама етажних власника и досад смо подијелили око 175 контејнера”.

У бијељинским еколошким организацијама сматрају да је неопходно организовати јавне трибине и дебате у локалним заједницама, али и покренути кампање у цијелој БиХ с циљем едукације.