Центар Бијељине ускоро би могао бити затворен за саобраћај викендима. Истраживања су показала да половину загађења узрокује саобраћај.

Истраживање еколошког удружења “Еко пут” из Бијељине показало је да само око зграде Градске управе за сат времена прође скоро двије хиљаде аутомобила.

Из тог разлога покренули су иницијативу да се центар града, за почетак, викендом, а касније и осталим данима, затвори за саобраћај.

“Моторни саобраћај узрокује добрих 50 посто загађења у градским зонама. Надамо се да ћемо у наредном периоду успјети да постигнемо то, да добијемо град по мјери човјека”, каже Снежана Јагодић Вујић из Еколошког удружења “Еко пут”.

Проблем је посебно изражен у зимским мјесецима, када су, уз аутомобиле, највећи загађивачи приватна домаћинства.

“Проблем је концентрација сумпора која се повећава у зимском периоду, која доводи до разних здравствених проблема. Умјесто, рецимо, угља, да покушамо да пређемо на неки други енергент који ће мање загађивати ваздух”, каже Јагодић Вујић.

Из Градске управе града Бијељина кажу да се испитивања квалитета ваздуха врше редовно, а да надлежна инспекција контролише правна лица.

“Према резултатима које имамо, притисак је ишао чак до 1.115 паскала, а велика је била и влажост ваздуха, тако да долази до већег загађења. Брзина вјетра је мала, тако да је веће загађење. Немамо неке законске механизме да се могу контролисати домаћинства, етажни власници, као ни јавне установе”, појаснила је Суада Поповић из Градске управе Бијељина.

Надлежни су апеловали на домаћинства, али и правна лица, да за ложење не користе пластику, старе гуме и отпад, јер се тиме знатно повећава загађење, а може имати штетне посљедице за околину и људе.