Бивши врхунски фудбалски судија Италијан Пjерлуиђи Колина изјавио је да арбитри морају доносити одлуке као да ВАР не постоји, јер је он у употреби само у случају корекције.

Колина је данас предсједник Судијске комисије Свјетске фудбалске федерације (ФИФА), а за италијанске медије је причао о примјени нових технологија у фудбалу.

“Главни судија мора одлучивати као да технологија не постоји. Циљ нам је да нам ВАР не треба, јер су одлуке тачне и на томе радимо са судијама. Судије знају да постоји ‘осигурач’ који би му могао помоћи да исправи грешку. Главни судија мора знати све о игри, анализирајући видеоснимке како би се упознао са тактиком и карактеристикама играча. У моје вријеме то је рађено повремено, а данас је то саставни дио припреме судија за утакмице“, казао је Колина.

Колина је у четвртак напунио 60 година, а у свијету фудбала је упамћен као један од најбољих арбитара свих времена. Током судијске каријере чак седам пута је био проглашен за најбољег судију Серије А, а 2011. године је примљен у Кућу славних италијанског фудбала. Између осталог судио је финале Олимпијских игара 1996. године, епско финале Лиге шампиона између Манчестера и Бајерна 1999. и финале Свјетског првенства 2002. у којем су се састали Бразил и Њемачка.