Најмање 26 особа је смртно страдало на протестима против порезне реформе који у Колумбији трају већ девет дана.

У саопћењу Уреда омбудсмана у Колумбији наводи се како је број смртно страдалих на протестима против порезне реформе који су почели генералним штрајком 28. априла, повећан с 24 на 26.

Досад је пронађено 55 особа, од 145 чији је нестанак пријављен, а трага се за још 90.

Министар рада Колумбије Анхел Кустодио Кабрера казао је како се састанак колумбијског предсједника Ивана Дуqуеа и представника Националног штрајкачког одбора може одржати 10. маја, за када је предвиђен, те да су власти спремне на то. Но, додао је и да су власти спремне с представницима одбора преговарати и прије предвиђеног датума.

Кабрера се осврнуо и на насиље на протестима.

”Спремни смо преговарати с представницима Националног штрајкачког одбора. Али, једну ствар треба посебно нагласити, позивамо на прекид сваког вида насиља на протестима”, поручио је Кабрера.

Демонстрације против порезне реформе у Колумбији, које су почеле 28. априла позивом на национални штрајк који су упутили синдикати, локалне организације, студентска удружења и разне опозиционе групе, у почетку су биле мирне, али су касније постале насилне.

Хиљаде људи који су изашли на улице у више од 50 градова, укључујући Боготу, Меделин, Кали, Баранкилу, Картахену и Вале де Кауку, протестовали су због владиног закона о реформама.

Полицијски сат проглашен је у многим градовима широм Колумбије у којима су током протеста оштећени бројни аутобуси, стајалишта, банке и тржни центри.

Предсједник Дуqуе изјавио је на конференцији за медије 2. маја да су одлучили повући закон о порезној реформи који је изазвао насилне протесте у држави.

Током протеста опљачкано је на десетине банака, привредних субјеката и јавних институција, а повријеђено је више од 900 особа. Више од 500 особа је приведено.