Број људи који су погинули на масовним демонстрацијама против порезне реформе које се у Колумбији одржавају од 28. априла повећао се за петеро, на укупно 24, док је број повријеђених премашио 900, објавили су локални медији.

Демонстранти су у сриједу марширали према познатом тргу Боливар у главном граду Боготи, пјевајући пјесме уз пратњу музике и носећи транспаренте, како би још једном реаговали на владину економску политику.

Након што је неколико група демонстраната бацало каменице на зграду Националног конгреса, тимови специјалне јединице полиције интервенисали су употребом сузавца и воденим топовима.

Хиљаде људи, углавном студената, који су марширали у Медељину, другом по величини граду у Колумбији, протестовали су против полиције због погинулих на демонстрацијама, као и због економске политике државне владе.

Блокиран саобраћај у граду Калију

Протести у самом центру града Калија углавном су били мирни, али су неке групе демонстраната блокирале одвијање саобраћаја главним улицама.

Градоначелник Калија Хорхе Иван Оспина изјавио је да у граду већ недостаје хране и лијекова те је затражио од демонстраната да омогуће пролазак камиона.

Министарство здравства такођер је тражило од демонстраната да не блокирају пролазак возила која превозе кисик, лијекове и друге медицинске потрепштине.

Америчка комисија за људска права такођер је упутила саопћење о догађајима у Колумбији, осуђујући прекомјерну употребу силе полиције против демонстраната.

Уред омбудсмана Колумбије објавио је да су запримили извјештаје о 89 несталих особа широм земље од почетка протеста.

С друге стране, предсједник Колумбије Иван Дуке у саопћењу је навео да је спреман на дијалог с представницима невладиних организација и удружења.

Полиција је до сада привела више од 500 људи који се сумњиче за изазивање насиља.

Предсједник Дуке изјавио је на конференцији за медије 2. маја да су одлучили повући закон о порезној реформи који је изазвао насилне протесте у држави.

Позив за национални штрајк

Демонстрације против порезне реформе у Колумбији, које су почеле 28. априла позивом на ”национални штрајк” који су упутили синдикати, локалне организације, студентска удружења и разне опозиционе групе, у почетку су биле мирне, али су касније постале насилне.

Хиљаде људи који су изашли на улице у више од 50 градова, укључујући Боготу, Медељин, Кали, Баранкиљу, Картахену и Ваље де Кауку, протестовали су због владиног закона о реформама.

Полицијски сат проглашен је у многим градовима широм земље у којима су током протеста оштећени бројни аутобуси, стајалишта, банке и тржни центри.