У Међународној галерији портрета у Тузли данас је уприличена комеморација коју су поводом смрти познатог босанскохерцеговачког сликара Мевлудина Екмечића организирали Град Тузла и Центар за културу Тузла.

Директор Центра за културу Тузла Един Јахић је у уводном обраћању издвојио најбитније податке из Екмечићеве биографије те истакао улогу коју је Мевлудин Екмечић имао у оснивању Галерије југословенског портрета Тузла, данашње Међународне галерије портрета Тузла.

Потпредсједник Управног одбора Фондације Легат Екмечић из Брчког Ћазим Суљевић је у своме обраћању евоцирао успомене везане за његове прве контакте са Мевлудином Екмечићем када се кренуло са реализацијом пројекта оснивања Легата Екмечић у Брчком.

“Био сам фасциниран колико љубави, посвећености, ентузијазма и енергије еманира човјек са деведесет година и прилично нарушеног физичког здравља. Тај први утисак и доживљај његове осебујне личности употпунит ће наши чести и дуги разговори и сарадња наредних година”, казао је Суљевић.

Он је рекао да је евидентно да је Мевлудин Екмечић жртвовао каријеру умјетника подређујући је ангажману галеристе- музеалца те да су његов живот и оставштина примјер како се иницирају и граде институције које служе универзалним вриједностима.

Уиме Бошњачког института – Фондације Адила Зулфикарпашића писмом се обратио директор Института проф.др. Фарис Гавранкапетановић, који био спријечен присуствовати комеморацији због смрти двоје пријатеља и сарадника. Проф. Гавранкапетановић је у писму истакао дугогодишњу и плодну сарадњу Мевлудина Екмечића с Бошњачким институтом.

“Посебно смо почашћени да смо имали прилику организирати три велике изложбе Мевлудина Екмечића поводом 90 година његова живота и 72 године умјетничког рада у Тузли, Брчком и Сарајеву 2020-2021. које су биле круна његовог умјетничког стваралаштва и опуса. Мевлудинов умјетнички рад и племенитост оставили су немјерљив траг не само на Збирку умјетничких дјела Института него и на босанскохерцеговачку модерну умјетност”, наводи се у писму проф. Гавранкапетановића.

Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић је казао да је Екмечић био ангажирани интелектуалац који је крајње несебично дјеловао у заједници.

“Мевлудин Екмечић је често више радио за друге сликаре и сликарство него за себе и своју промоцију. Осим што је био велики сликар и свестрани интелектуалац, веома је заслужан за оснивање бројних институција културе. Значајан је број награда које је добио, а вријеме ће показати да је заслужио и много више”, казао је Имамовић.

Мевлудин Екмечић, звани Екмек, академски сликар, рођен је у селу Заборак код Чајнича 1929. године. Основну школу је похађао у Дервенти и Горњем Рахићу код Брчког, Нижу реалну гимназију у Брчком, а Државну средњу школу за ликовне умјетности у Сарајеву завршио је 1951. Послије окончаних студија на Академији ликовних умјетности у Загребу, радио је у Тузли као професор хисторије ликовне умјетности и ликовног образовања. Године 1973. именован је за директора Галерије југословенског портрета у Тузли, данас Међународне галерије портрета, гдје је радио до априла 1991, када је отишао у пензију и опет почео активно сликати. Екмечић је самостално излагао више од двадесет, а колективно преко 180 пута у Босни и Херцеговини и иностранству. Аутор је и двије књиге: „Геноцид над Бошњацима 1992–1995.“ и „Сјећање на људе мога времена“. Члан Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине је од 1964.године.

Заједно са својим ментором и пријатељем Исметом Мујезиновићем, Мевлудин Екмечић је основао Међународну галерију портрета у Тузли, а када је Мујезиновић умро, Екмечић је основао Галерију и Атеље Исмет Мујезиновић, те бројне мале легате који су дио Галерије портрета у Тузли. Неизмјерно велику улогу је имао у оснивању галерије Бошњачког института у Сарајеву, а велику подршку је дао оснивању завичајних галерија као што је галерија “Ризах Штетић” у Брчком, затим галерија “Хасан Кикић” у Градачцу, Умјетничка колонија ОГУС у Сребренику… Идејни је творац и оснивач „Фондације Легат кућа Екмечић“, утемељене 2017. године у Брчком, чији је циљ сачувати и изложити јавности богато породично културноумјетничко наслијеђе породице Екмечић кроз сталну поставку слика, скулптура те архивске, библиотечке и етнолошке грађе.

Мевлудин Екмечић је добитник више од 55 значајних признања и награда, члан је Сената Бошњачког института – Фондације Адила Зулфикарпашића у Сарајеву, а 2004. године додијељена му је титула почасног доктора наука Универзитета у Тузли.

Мевлудин Екмечић је преминуо 14. априла 2021. у Тузли.