Када је у марту формирана Комисија за сарадњу са НАТО савезом, дио политичара је то окарактерисао као важан искорак за НАТО пут БиХ. На данашњој, тек другој сједници, чланови Комисије су усвојили нацрт Програма реформи за ову годину. Кажу да је било несугласица, али су се ипак одлучили за компромис.

И званично, Комисија за сарадњу са НАТО-ом испунила је свој први задатак. Једногласно је усвојен нацрт документа Програм реформи за 2021. годину. То је политичко-правни документ који дефинира сарадњу између БиХ и НАТО-а на годишњем нивоу. Након техничких измјена биће упућен на мишљење ка Министарству финансија БиХ, Уреду за законодавство, а након јавних консултација и у форми приједлога ка Вијећу министара БиХ. Када је у питању садржај документа, чланови Комисије кажу да је идентичан оном прошлогодишњем.

Из Програма реформи за 2020. годину из Министарства одбране БиХ поручују да је упркос пандемији реализовано 70 посто обавеза. Надају се у овој години и већем проценту и кажу суштинска разлика у односу на прошли је транспарентност. Тако ће бити доступан јавности што до сада није био случај.

Управо је усвајање Програма реформи за 2020. годину, којег је крајем 2019. године усвојило Предсједништво БиХ, био велика препрека ка договору и разлог вишемјесечних политичких блокада. Усвајање Програма реформи уско је био везан са именовањем Вијећа министара БиХ. И док се условљавало, испливао је и проблем звани назив Комисије. Тако смо од Комисије за интеграцију са НАТО-ом добили Комисију за сарадњу са НАТОм, понајвише на инсистирање СНСД-а. Због тог спора држава није усвајала Годишњи акциони план или АНП, те се као компромис наметнуо документ звани Програм реформи.

Какви год називи били, чињеница је да смо далеко од придруживања НАТО савезу. Иако су нам више пута поручили да су нам врата отворена, одлука је на нашим политичким лидерима. Битно је годишње извјештаје редовно достављати у Брисел и надати се повољнијој политичкој клими чији ће једини консензус бити пуноправно чланство у НАТО.