Након неколико мјесеци договарања и преговарања политичари у Босни и Херцеговини постигли су консензус око назива комисије за сарадњу са НАТО-ом. Комисија за НАТО интеграцијски процес, сада је постала Комисија за сарадњу са НАТО-ом.

Интеграција или спајање неких дијелова у цјелину била је спорна ријеч када је у питању формирање Комисије за интеграције са НАТО-ом. Мјесецима се оспоравало формирање комисије при Вијећу министара БиХ, јер је за српски кадар била спорна ријеч интеграција. Ријеч се промијенила, али и одлука министара из реда српског народа.

ДУШАНКА МАЈКИЋ, (СНСД)

Назив комисије и начин одлучивања у потпуности испуњава захтјеве СНСД-а, како у погледу прихваћања програма реформи, тако и у погледу комисије за сарадњу с Натом.

Комисију смо добили. Међутим, неизвјесно је да ли је промјеном назива дошлодо кршења Закона о одбрани. Подсјећамо, у стратегији вањске политике БиХ која је усвојена 13. марта 2018. стоји да су све активности у односу на НАТО утврђене Законом о одбрани БиХ. Но, министрица Турковић не види ништа спорно док објашњавања будућност гласања у комисији.

БИСЕРА ТУРКОВИЋ, министрица вањских послова БиХ (СДА)

Имамо два круга гласања, то ће бити углавном већинско гласање уз представнике два члана из сваког народа, у другом кругу гласања је нешто олакшано гласање, дакле имамо опет већинско са поједним представником из сваког народа, и то у случају ако у 15 дана од првог одлучивања не буде могуће да се усагласе ставови.

А назив комисије споран је и за СДС. Како поручује Драган Мектић, све је обмана народа. С друге стране, из ХДЗ-а се радују формирању комисије и подржавају је.

ДРАГАН МЕКТИЋ, заступник у Заступничком дому Парламента БиХ (СДС)

Покушана да се изврши једна цјелокупна обмана народа овдје у БХ. Самом чињеницом да су само промијенили наслов документа, па су умјесто интеграцја рекли сарадња, и томе слично а када отворите тај документ и прочитате тај документ, посебно акциони план који подразумијева задатке, носиоце активности и рокове, видјећете да се ради о истом документу који се односи на даљње интеграције БиХ у Нато.

НИКОЛА ЛОВРИНОВИЋ, заступник у Заступничком дому Парламента БиХ (ХДЗ)

Драго ми је да је до тог дошло, и да ће рад и ово повјеренство бити садржајније и боље и уопће сарадња са нато скупштином и нато савезом.

Подсјећамо, на сједници Вијећа министара усвојена је и информација о реализацији Програма реформи за НАТО. Међутим, прије него што буде послана у Брисел, ову информацију мора разматрати Предсједништво БиХ.