Чланови Пресједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, положили су цвијеће на мезарју Ковачи и на спомен – обиљежју Вјечна ватра, поводом обиљежавања Дана независности БиХ – 1. марта.

Овом приликом је члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поручио свима “да се ману ћорава посла и да ће БиХ увијек бити независна држава”.

Ово је прилика да се поручи да се коначно ману ћорава посла, БиХ ће увијек бити независна држава са људима који у њој живе. Што прије то схвате свима ће нам бити боље у региону. Реформе требају да буду наша преокупација – поручио је Џаферовић и додао:

Ми ћемо бранити БиХ и то треба да знају.

Казао је да постоје снаге које другачије гледају на БиХ и да се у једном дијелу БиХ не обиљежава државни празник.

Постоје снаге које другачије гледају на БиХ, па и сједе у Предсједништву БиХ. У једном дијелу БиХ се не обиљежава 1. март, то је против постојећег закона, 1. март је државни важећи празник, казао је.

Поручио је да се људи који представљају ретроградне политике морају мијењати.

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и Шефик Џаферовић и делегације свих нивоа власти петходно су полагањем цвијећа и вијенаца , те учењем Фатихе на Шехидском мезарју Ковачи у Сарајеву, одале почаст шехидима и првом предсједнику РБиХ Алији Изетбеговићу.

Koivaci

“Сви знамо колико је тада требало храбрости, чак и мудрости да се таква врста одлуке донесе. Прилике у животу људи као што је та, и у животу једне земље као што је била та прилика 1. марта 1992., дешавају се једном у хисторији. Добијате своју државу, независност. Требало је имати храбрости и мудрости и кренути тим путем. Скупо смо то платили”, подсјетио је Комшић.

Сматра да су “Ковачи само један дио те цијене коју смо платили у цијелој БиХ да би добили и стекли своју независност”.

“Данас државу треба поново, можда је тешка ријеч, ‘бранити’ али треба је градити, рекао је Комшић.

Како је казао, сада треба бити мудар и храбар.

Комшић је рекао да “и даље иде тешка битка да се ова земља сачува као мултиетничка земља, земља једнаких људи”.

“Да се уведе у НАТО и ЕУ, та битка и даље иде”, изјавио је Комшић.

Коментаришући шта је то државни ниво урадио да младе генерације не иду из БиХ, Комшић је казао да су пробали ову земљу “гурнути ка НАТО-у и успјели су”.

“Мислим да је НАТО врло битан. Покушавамо сада откочити и ову причу око европских интеграција и то тешко иде”, додао је Комшић.

Изетбеговић: Слобода, независност и владање властитом судбином – вриједности и циљеви којим сваки нормалан народ тежи

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић поручио је да су слобода, независност и владање властитом судбином вриједности и циљеви којим сваки нормалан народ тежи.

Након полагања цвијећа код Вјечне ватре, Изетбеговић је грађанима Босне и Херцеговине честитао Дан независности.

”Мислим да ће, нажалост, требати вријеме и да ће вријеме урадити оно што не могу да ураде политичари и да ћемо доћи до онога што је нормално, а то је да волите своју земљу, да је поштујете, да волите њено име, да поштује комшије с којим сте одрасли, то у овом часу није тако”, казао је Изетбеговић одговарајући на питање да ли ће млађе генерације дочекати да сва три члана Предсједништва БиХ и све странке у БиХ Дан независности обиљеже на јединствен начин.

Сматра да ”слобода, независност и владање властитом судбином су вриједности и циљеви којим сваки нормалан народ тежи”.

”Ми смо то постигли. Прије 29 година смо кренули у том смјеру и ми то данас имамо. То ће генерације које долазе цијенити јер наши преци су стотинама година, по команди неких центара из удаљених градова, ишли гинули и расијавали кости диљем свијета и то се никада више неће поновити и то је велико. За ту ствар смо се изборили, да владамо властитом судбином, да о себи одлучујемо, да смо слободни људи”, рекао је Изетбеговић.

Званичници из РС: 1. март није наш празник

У Републици Српској уобичајени радни дан. Званичници из Републике Српске и ове године су поручили да 1. март за њих није празник.

На данашњи дан проглашена је независност БиХ након што су ту одлуку донијели њени грађани путем референдума. Тада је већина грађана одлучила да се земља одвоји се од тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) и постане независна.

Референдумско питање гласило је: Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?

Референдум је одржан 29. фебруара и 1. марта, а за независност је гласало 2.073.568 гласача. Од укупног броја оних који су се одазвали на референдум – 99,7 посто било је за независност, а 0,3 посто против. Мјесец дана након референдума услиједије рат у Босни и Херцеговини.