Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић састао се са премијером Кантона Сарајево Едином Фортом и министром здравства у Кантону Сарајево Харисом Вранићем, те понудио помоћ кантоналним властима како би се заједничким снагама свих нивоа власти помогло грађанима, и што прије под контролу ставила епидемиолошка ситуација у Сарајеву.

На састанку се разговарало о проблемима са којима се сусрећу различити нивои власти у Босни и Херцеговини, укључујући и Кантон Сарајево, у борби са пандемијом, те могућностима да се додатно помогне здравственом систему.

У циљу осигуравања услова за што скорији почетак масовне имунизације грађана у Босни и Херцеговини, прихваћен је приједлог Владе КС, која је предложила да Предсједништво БиХ иницира директан контакт Вијећа министара БиХ са произвођачима вакцина против коронавируса и изван “Ковакс” система.

Констатовано је да су у потпуности неприхватљива оправдања, као и инертност Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, а која се тичу кашњења у вези са набавком вакцина.

Саговорници су се сложили са приједлогом о увођењу система контроле преласка државне границе у смислу поштовања епидемиолошких препорука, као што је мјера обавезног посједовања негативног резултата ПЦР теста или доказа о вакцинацији приликом уласка у земљу, имајући у виду потребу за тим јер долазе вјерски празници када је кретање људи према БиХ интензивније.

Делегација Владе Кантона Сарајево затражила је од члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да покуша са властима ентитета РС координирати уједначавање мјера које се подузимају ради спречавања даљег ширења коронавируса.