Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић упутио је предсједавајућем Вијећа министара БиХ Зорану Тегелтији приједлог за увођење нових мјера контроле свих особа приликом уласка у Босну и Херцеговину те министру здравства и социјалне заштите РС Алену Шеранићу молбу за координацију мјера за спречавање пандемије коронавируса.

Приједлози су упућени након састанка с делегацијом Владе Кантона Сарајево који је крајем прошле седмице одржан у Предсједништву БиХ.

Поводом састанка који је одржан у Предсједништву Босне и Херцеговине, а на којем је присуствовао и премијер Кантона Сарајево Един Форто, Комшић је Тегелтији упутио на разматрање приједлог увођења нових мјера контроле свих особа приликом уласка у Босну и Херцеговину.

“Босна и Херцеговина се налази у најтежој здравственој ситуацији од почетка КОВИД пандемије, и неопходно је да сви нивои власти активно учествују у сузбијању пандемије, кроз низ мјера које су законски могуће. Једна од таквих мјера је и увођење обавезног пи-си-ар теста приликом уласка у Босну и Херцеговину за све особе, како би се у наредном периоду смањила могућност додатног уноса и ширења коронавируса”, навео је Комшић.

У приједлогу упућеном Тегелтији члан Предсједништва БиХ истакао је да је мјера обавезног пи-си-ар тестирања прије уласка у Босну и Херцеговину једна од тема о којој су разговарали на састанку, уз донесени закључак да им се упути захтјев да такав приједлог размотре и одлуку о томе донесу у најкраћем могућем року на нивоу државе Босне и Херцеговине.

“Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у којој се налази цијела држава, оба ентитета и низ кантона, сигуран сам да ћете донијети исправну одлуку која је у интересу свих грађана Босне и Херцеговине”, истакао је.

Комшић је у договору с делегацијом Владе КС затражио од министра здравства и социјалне заштитета етнитета РС да се у наредном периоду координирају активности Министарства здравства и социјалне заштите РС с надлежним институцијама државе Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине и надлежним кантоналним органима.

“БиХ се налази у најтежој здравственој ситуацији од почетка КОВИД пандемије, и неопходно је да сви нивои власти активно учествују у сузбијању пандемије кроз координиран наступ. Мјере које се доносе без координације на нивоу министарстава и кризних штабова, много пута не доносе жељени резултат. Без обзира на административне јединице у нашој држави, кретање становништва је врло тешко контролисати, а самим тиме и пријенос коронавируса, уколико се мјере не доносе координирано, заједнички. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у којој се налази цијела држава, оба ентитета и низ кантона, сигуран сам да ћете разумјети потребу да се оствари боља комуникација и координација вашег министарства и кризног штаба с надлежним органима из Федерације БиХ и кантона, а све како би заједно имали ефикасније резултате у борби против коронавируса”, навео је у приједлогу Комшић, саопћено је из Предсједништва БиХ.