Негирање геноцида и глорификовање злочинаца представљају велики друштвени проблем у постконфликтним друштвима, па тако и у Босни и Херцеговини, гдје је важност суочавања с истином о прошлости важна за тренутни политички наратив, поручили су члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и подсекретарка Уједињених народа (УН) и специјална савјетница генералног секретара УН-а за превенцију геноцида Алис Ваириму Ндериту.

Комшић је казао да Резидуални механизам као насљедник Хаашког трибунала за ратне злочине у бившој Југославији има важну улогу за проведбу стратешких опредјељења Уједињених народа, прије свега елиминацију праксе некажњивости за ратне злочине и геноцид, а затим за очување сјећања на жртве ратних злочина и злочина геноцида попут оног који се догодио у Сребреници, саопћено је из Предсједништва БиХ.

У том свјетлу, оцијенио је Комшић, битна је и правоснажна пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу те Радовану Караџићу и другима прије њега.

Комшић је истакнуо да је БиХ прошла све фазе од осмишљавања, припреме и провођења, па до скривања и порицања геноцида, а да се сада налази у фази величања злочинаца, чему подршку, навео је, дају и неки изабрани званичници.

Подсекретарка УН-а Ндериту казала је како је изабрала БиХ за свој посјет управо јер су мониторинг тимови УН-а уочили ескалацију говора мржње и величања ратних злочина, а у којем учествују политички дужносници.

Она је изнијела снажно опредјељење да Уједињени народи неће шутјети на порицање геноцида јер то представља припрему за нови геноцид те да ће учинити све да се чује глас оних људи који желе заједнички живот без дискриминације.

Саговорници су се сагласили да улога Резидуалног механизма и УН-а треба бити усмјерена и на континуирану едукацију о узроцима и посљедицама злочина у циљу борбе против популизма и говора мржње.

Састанку је присуствовала и резидентна координаторица УН-а у БиХ Ингрид Мекдоналд.