Члан Предсједништва Босне и Херцеговине, Жељко Комшић упутио је Уставном суду Босне и Херцеговине захтјев за оцјену уставности/усклађености појединих одредби Закона о пребивалишту и боравишту Босне и Херцеговине, који је донесен 2015. године, саопћено је из његовог уреда.

Разлози подношења захтјева односе се на то да нечији имовински статус не може бити темељем за утврђивање било чијих права и темељних слобода, што није у складу са Уставом Босне и Херцеговине, као и међународним конвенцијама које су саставним дијелом устава, као што је Еуропска конвенција о заштити људских права и темељних слобода и чак 15 међународних конвенција које су дијелом Анекса И Устава Босне и Херцеговине.

Како је саопћено, у таквом амбијенту, у којем нечији имовински статус, представља темељ за давање права на пребивалиште, изразито је дискриминаторан и ствара могућности да губитком пребивалишта велики број грађана Босне и Херцеговине остане без других права која произлазе из пријаве пребивалишта, као што је право на рад, образовање, здравствено и социјално осигурање и низ других права.

Петогодишњом примјеном спорних одредби Закона о пребивалишту и боравишту Босне и Херцеговине, дошло се до сазнања да би велики број грађана, чији број се може мјерити стотинама хиљада, изгубио раније стечено право на пребивалиште, а тиме и свој правни субјективитет унутар правног система Босне и Херцеговине, што је недопустиво. Из тих разлога, овај захтјев за оцјену уставности/усклађености са Уставом Босне и Херцеговине потпуно је другачији од оног који је био предметом разматрања на Уставном суду Босне и Херцеговине из 2015. године, односно ово је потпуно нови захтјев за оцјену уставности Закона о пребивалишту и боравишту Босне и Херцеговине, са другачијим правним основом и чињеничним стањем. Желим вјеровати како ће се Уставни суд Босне и Херцеговине показати као институција која штити људска права и темељне слободе и неће дозволити да се настави примјена спорних одредби закона, којим се могу одузимати раније стечена права – изјавио је Комшић, наводи се у саопћењу.