Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић упутио је честитку грађанима БиХ поводом 25. новембра – Дана државности БиХ, те поручио да будућност државе није у националним и политичким подјелама.

Члан Предсједништва Комшић подсјетио је да је прије седамдесет и седам година, захваљујући снажној и одлучној генерацији људи, у Мркоњић-Граду обновљена државност БиХ, те да су најнапреднији дијелови тадашњег друштва, подржани слободарским стремљењима већине бх. грађана, радника, сељака, интелектуалаца и других, обновили ту државност.

Урадили су то, додао је Комшић, на начелима демократије и слободе за све грађане и народе Босне и Херцеговине, неовисно о њиховој националној или вјерској припадности.

Истакао је да су предводници тадашње народноослобилачке и антифашистичке борбе имали довољно мудрости и знања да у борби за државу и слободу, мобилишу људе различитих политичких и идеолошких свјетоназора.

“Људе различитих идентитета и припаднике различитих социјалних или класних скупина, у један, заједнички циљ. У томе су и успјели, јер су уважавајући једни друге знали дефинисати заједнички интерес”, поручио је Комшић.

Додао је да тадашња генерација бх. антифашиста није заостајала за онима коју су се у свијету борили против фашизма и зла те да поднесене жртве свједоче и да ће заувијек ће свједочити цивилизацијском подвигу који је тада, на понос свих, учињен.

“Из тог цивилизацијског подвига и данас можемо извући поуке. Будућност БиХ није у националним, политичким, нити идеолошким подјелама. Ако поново желимо бити дио модерног и цивилизацијски напредног дијела свијета, морат ћемо више уважавати једни друге. Морат ћемо се одрећи уских политичких, па и страначких интереса да би сачували државу за коју су пале толике жртве”, подвукао је Комшић.

Изразио је увјерење да то може бити учињено те да генерација људи из 1943. године није губила наду услијед пуно тежих околности.

“Ни ми данас, управо због жртава које су пале за ову земљу, немамо право да је губимо, наду у домовину БиХ, државу једнакоправних грађана и народа”, казао је Комшић.

Увјерен је да се Босна и Херцеговина, унаточ свим отежавајућим околностима са којима се сусреће, креће у добром правцу, а то је чланство у НАТО савезу и Европској унији, које ће сигурно донијети једно стабилније, поштеније и напредније друштво.

“На том путу неће нас зауставити они који нашој држави не мисле добро. Могу се трудити, али неће успјети. Већина грађана БиХ вјерује у исправност тог пута, јер знају гдје припадају и гдје припада њихова домовина”, истакао је Комшић.

Управо те двије алијансе, сматра он, настале су на темељима свјетске антифашистичке борбе, те да је прикључивање БиХ њима логичан и природан слијед ствари које имају свој државни, политички и хисторијски континуитет.

“Будемо ли на томе путу истрајни као генерација Босанаца и Херцеговаца из периода народноослободилачке борбе, успјех сигурно неће изостати”, закључио је Комшић у обраћању.