Тражићу покретање кривичних пријава против оних који су донијели одлуку да се ‘хисторијски урбани крајолик Сарајева проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине’, каже у разговору за БХРТ Елмедин Конаковић, предсједник странке Народ и правда.

Недавно је, наиме,донесена одлука Комисије за очување националних споменика да се ‘хисторијски урбани крајолик Сарајева проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине’. Конаковић је тада коментирао да је то “никад виђена одлука и не постоји ниједна слична, јер је обухваћен цијели простор једног града, с посебним фокусом на опћине Центар, Стари Град и Ново Сарајево”

“Оно што се дешава је немоћ бивших колега из СДА и чињеница да више не управљају просторним планирањем, што је за њих била једна врста врло уносног бизниса, очигледно. И у таквој врсти немоћи направили су један потпуно незапамћен преседан, дакле, да су једну цијелу језгру главног града покушали прогласити националним спомеником и на такав начин прекршили све могуће законске процедуре, каже Конаковић у разговори за БХТ1 уживо.

Они су покушали штуро и , како каже, немушто – јер је предсједник Комисије Фарук Капиџић потврдило да постоји таква одлука- објаснити да министар из ХДЗ-а даје сагласност за замјену прозора, цигле а камоли грађење на подручју општина Центар, Стари град и Ново Сарајево.

” То потврђује да је то циљани атак на све што би требало значити развој Кантона Сарајево. То раде зато што су изгубили утицај у овим општинама и нико ме не може убиједити да је то другачије, каже Конаковић.

Коментирајући и понашање Предсједништва БиХ, које је је прећутно прешло преко члињенице да Комисији недостају двојица странаца који би били језичак на ваги, Конаковић каже како и то говори о незаконитости, јер су 2016. године избачена двојица странаца

“Од 2016. су избачена су два представника странаца у тој комисији и остала је само та братска љубав СДА-ХДЗ и СНСД , која траје дуго и на свим фронтовима, очигледно за њих и по њиховом виђењу успјешно,каже Конаковић.

Објашњавајући надлежности комисије, наводи како је прецизиран начин на који могу заштитити неки од споменика, али они су све то прекршили, “љути и нервозни засто што се њима неће куцати на врата како би један озбиљан инвеститор добио или не подршку “.

“Да имате објекат у Кантону Сарајево а да је близу националног споменика који је с разлогом заштићен , морате се обратити вишем нивоу. Не може неко ко је на вишим нивоима власти и долази из ХДЗ-а и Широког Бријега знати за оно што је надлежност локалне заједнице. Овдје су узурпирана права локалних заједница и – видите случаја – у Центру, Старом Граду и Новом Сарајеву-тамо гдје СДА нема начелника, каже Конаковић.

Објаснио је заправо да је ријеч о цијелом појасу, односно кад кренете трамвајем са Башчарсије, од Вијећнице, све што видите оком лијево и десно и много шире од тога, предмет је забране грађења.

“И о свему томе не могу одлучивати локалне заједнице, него министарство са човјеком из ХДЗ-а на челу”, каже, Конаковић.

Најавио је оперативни састанак у Кантону Сарајево у уторак:

Заговараћу подношење кривичних пријава против људи који су злоупотријебили овласти и евентуално угрозили економски даљи развој локалних заједица и Кантона и довели у заблуду инвеститоре. То је заиста кривично дјело , каже Конаковић.

Додаје и како се у Сарајеву строго мора мора водити рачуна о екологији , а не овако ригидно, како то раде људи који не знају радити из СДА и то је супротно Анексу 8, који су они прекршили.

У интервјуу је Конаковић говорио и о формирању Фонда за Сребреницу, и рекао како су сви из четворке сложни и опредијељени да се ти прописи донесу у свим кантонима гдје четворка партиципира у власти.