Оставка Аљоше Чампаре на функцију у Предсједништву Странке демократске акције (СДА), али останак у странци, занимљив је потез на бх. политичкој сцени, јер су досадашње праксе биле оснивање нове странке након несугласица у матичној. Предсједник СДА, Бакир Изетбеговић, потврдио је да ће Главни одбор прихватити Чампарину оставку.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, предсједник СДА

“Послије оваквих формулација, ја мислим да ће он тешко остати у СДА. Пошто је сам себе истрчао са тим и казао шта је имао. СДА му је дала шансу прилику, подршку, како ће он да узврати – видјећемо, о томе ће се даље бавити Кантонални одбор СДА”.

Актуелна Влада Кантона Сарајево срушила се сама, тврди Елмедин Конаковић, предсједник Народа и Правде. Увјерава до ће до захтјева за смјену Кантоналне владе доћи прије локалних избора.

ЕЛМЕДИН КОНАКОВИЋ, предсједник Народа и правде

“До захтјева за смјену ове владе доћи ће прије, убијеђен сам, Локалних избора. Имплементација ће доћи ипак послије јер, понављам, из ове позиције немогуће је направити брзу смјену владе. Чампара није био са нама ни у каквим разговорима, какав ће његов даљи однос према овој теми бити, то њега треба питати. Наравно, отвориће се још нека питања попут учешћа СББ-а у власти”.

У СДП-у већ су избројали 18 руку у Кантоналној скупштини, и то без СББ-а.

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједник Социјалдемократске партије БиХ (СДП)

“Ова четворка која је радила као озбиљан политички пројекат, рекли су да имамо 18 заступника у Кантоналној скупштини за обарање актуелне владе”.

Чампара је дао оставку на све функције у странци, али још није одустао од чланства у СДА. Стога се занимљивом чини тврдња политичког аналитичара Асима Метиљевића да се ради о процесу легализације унутарстраначких фракција. Све би могло имати низ импликација, сагласан је, и за Кантоналну владу.

АСИМ МЕТИЉЕВИЋ, политички аналитичар

“Претпостављам да ће гласати за смјену Кантоналне владе. Нјегов глас је тамо укључујући. Мислим да он неће слушати препоруку страначке централе. Сад је само питање колико ће то СДА трпити, или ће процијенити да он њима чини политичку штету и онда ће га искључити из странке”.

Политичка аналитичарка Рубина Ченгић сматра да би се ситуација могла закомпликовати, а да би одстрањивање Чампаре из СДА био лош потез.

РУБИНА ЧЕНГИЋ, политичка аналитичарка

“Онда би од Чампаре направили жртву. Чампарина позиција би онда била још повољнија за привлачење незадовољника из СДА и за привлачење симпатија шире јавности”.

Наши саговорници додају да данашња дешавања могу имати посљедице и на Опште изборе 2022. године, а затим и на унутарстраначке у СДА.