Почетком сљедеће недјеље очекује се објављивање коначних резултата пријевремених парламентарних избора одржаних 14. фебруара на Косову, изјавио је портпарол Централне изборне комисије Валмир Елези.

Елези је нагласио да ЦИК напорно ради на што скоријем закључивању активности које се одвијају у Центру за пребројавање и резултате у Косову Пољу, како би се објавили коначни резултати избора.

Он је рекао да се у Центру тренутно одвија поновно пребројавање гласова са 552 бирачка места о чему је раније одлучио ЦИК, те да је до сада обрађено 377 бирачких мјеста или 70 посто тог материјала. Такође се врши и процјена наводних пакета гласачких листића који су стигли изван Косова.

“Двије активности су у току у Центру за пребројавање и резултате, пребројавање гласова и оцјена пакета за које се претпоставља да су са гласовима пристиглим на Косово из иностранства. Можемо рећи да су при крају и очекујемо да се заврше у суботу. То ће нам омогућити да започнемо бројање условних гласова и гласова пристиглих поштом. Након тога и осталих процедура у центру, ЦИК може прогласити коначне резултате избора од 14. фебруара. Вјерујемо да се то може десити почетком наредне недјеље”, казао је Елези.

Портпарол ЦИК-а је додао да је од 43.500 пристиглих пакета путем поште, до сада отворено 41.236 наводних пакета са гласачким листићима, од чега је одбијено 18.876 коверти. Разлози за њихово неодобравање су различити, слале су их особе које нису регистроване као гласачи ван Косова, неке особе су слале по два пута гласачке листиће, било је слања и од стране неидентификованих бирача, а слали су их и бирачи који су приложили невалидна лична документа.

На изборима 14. фебруара право гласа је имало 1.794.862 грађанина Косова, а бирачко право остварило је њих више 800.000, или око 47 одсто.