Више од 50 људи погинуло је након што су клизишта изазвала колапс у три рудника злата у близини града Камитуга у провинцији Јужни Киву у источном дијелу Демократске Републике Конго, рекли су званичници.

Обилна киша која је данима падала довела је до катастрофе.

“Копаче и транспортере камења прогутала је вода. Тим спасилаца с моторним пумпама дошао је да извади тијела жртава“, рекао је Александар Бундја, градоначелник Камитуге.

Дива Хоноре, који је преживио трагедију, рекао је да је више од 50 људи било у три рудника дубине око 50 метара.

Стотине људи окупило се да посматра и помаже у напорима спашавања. Већина погинулих били су млади људи, наводи се у саопштењу из уреда Теа Нгвабидјеа Касија, гувернера Јужног Кивуа, који је породицама изразио саучешће.

“Истрага се наставља како би идентификовали наше преминуле сународнике, како би се пружила помоћ и како би предузели мјере за спречавање понављања таквих трагедија“, наводи се у саопштењу.

Рударски каменоломи често нису сигурни у источном Конгу и регији Касаи. Жене и дјеца такођер раде у рудницима како би саставили крај с крајем. Смртоносно обрушавање догодило се почетком ове године у Манијеми и у Катанги, при чему је погинуло најмање 18 људи.