Мрежа прогресивних иницијатива, Паневропска унија БиХ и Фондација Конрад Аденауер окупили су у Сарајеву политичке и представнике невладиног сектора те међународне заједнице на скупу замишљеном као конкретан разговор о 14 приоритета ЕУ, битних за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић, у изјави за новинаре након скупа, појашњава да процес није био једностван нити за једну државу која је жељела бити чланица ЕУ нити је генерално била спремна за пуно чланство док није провела реформе које знају бити болне како за политичаре тако и за становништво.

”Генерално те реформе воде ка бољем животу. Да ли ће за нас процес трајати дуже или спорије, овиси наравно о нама. БиХ је држава у којој се одлуке доносе спорије него ли је то у другим државама, компликован је начин доношења одлуке. Али искрено се надамо да ћемо, кад се буду ствари рјешавале поготово код ових 14 приоритета, на крају остати са правим проблемима који ће требати јаку и истинску политичку вољу. Остале једноставније ствари ћемо покушати брже рјешавати, колико је то могуће”, поручио је.

Како подсјећа, у периоду који слиједи оцјењиват ће се напредак БиХ, у контексту 14 приоритета. Европска комисија ће оцијенити да ли је оно што је урађено довољно за потенцијално добивање кандидатског статуса.

”По посљедњим оцјенама из Брисела, ако наставимо овим темпом, могли бисмо очекивати кандидатски статус сљедеће године. Четрнаест приоритета нема везе с кандидатским статусом, имају везе са чланством БиХ у Европској унији. Ако проведемо 14 приоритета или ако Европска комисији оцијени да се проводе у правом смјеру, идемо ка отварању поглавља. То је већи статус од онога што називамо кандидатским статусом. Искључиво су везани за отварање преговора, као будућа активност односно будуће пуноправно чланство”, казао је.

Предсједник Паневропске уније БиХ Осман Топчагић оптимистичан је те каже да би за БиХ много значило да добије кандидатски статус, а треба наставити с реформама. То је једна фаза у читавом процесу, прије отварања преговора, а за нас би много значило.

Отворили би се касније преговори, по поглављима, по новој методологији ЕУ. Дало би то позитивну поруку оптимизма у нашу стварност, која нам је потребна у Делегацији ЕУ у БиХ. Красимир Ницолов осврнуо се у данашњем говору на посљедњи извјештај о напретку БиХ, помаке и недостатке. Указао је на брзину реформи посебно у области владавине права, препоручио континуиран и озбиљан рад на реформама.

Данашњи скуп службено назван ’Конкретан разговор: 14 приоритета ЕУ – с ријечи на дјела’ најављен је као први у низу планираних о конкретним темама, а судјеловали су представници различитих политичких опција у БиХ.