Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић-Бојовић саопштила је данас да ће контингент од 201.200 вакцина кинеског произвођача Синофарм у Црну Гору стићи у суботу, 1. маја.

Боровинић-Бојовић је на редовној пресс конференцији Министарства здравља поводом епидемилошке слике у држави казала да је ситуација са коронавирусом све повољнија.

“С обзиром на то да су празници и да вакцине морају да прођу редовну контролу на Торлаку, за шта је потребно од три до пет дана, датум почетка масовне вакцинације обзнанићемо ускоро”, рекла је Боровинић-Бојовић.

Очекује добар одзив за масовну вакцинацију, а како је поручила, ускоро се очекује и долазак руских вакцина Спутњик В.

“Што се тиче новог контингента АстраЗенека вакцина, из КОВАКС механизма нам је саопштено да ће то бити посљедња недјеља априла, или прва недјеља маја. Када је ријеч о Фајзер вакцинама, оне ће долазити етапно у земљу, али када ће то тачно бити не можемо са сигурношћу да саопштимо”, казала је министарка здравља Црне Горе.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић казао је да епидемијска криза показује најбољи ниво у односу на септембар и током цијелог другог таласа, што је, како је рекао, резултат спроведених мјера, али и њиховог поштовања од стране грађана.

Позвао је на поштовање мјера током предстојећих првомајских и васкршњих празника.

“Црна Гора је, по броју новообољелих, у бољој ситуацији у односу на Србију и Хрватску, а боље стојимо и у односу на туристичке конкуренте – Кипар и Турску”, казао је Галић.

У Црној Гори је до сада прву дозу вакцине против коронавируса примило 40.029 особа, односно 6,5 одсто становништва, а другу 20.597. Ревакцинисано је 3,3 одсто од укупног броја становника.