Поводом 25. годишњице геноцида у Сребреници, Меморијални центар Сребреница, Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву и Институт за исламску традицију Бошњака организирао је међународну конференцију “Негирање геноцида и тријумфализам”. Конференција је окупила највеће свјетске стручњаке из области истраживања геноцида и међународног хуманитарног права из Аустралије, Америке и Еуропе.

Ово је само једна од активности, гдје смо ове године јасно поставили себи за циљ да и кроз научне скупове, умјетничке поставке, јавна свједочења, онлајн кампање, покушавамо проширити тај временски оквир у којем се разговара о геноциду, поручили су организатори.

“Негирање геноцида није нешто што ће се регулисати законом, односно није нешто што ће престати доношењем или наметањем закона. Негирање геноцида је нешто што престаје након дугог, упорног, дуготрајног рада на стварима попут образовања, на уласку те теме у курикулуме и наставни план и програм, оно што се зове нетворкинг, подизање свијести”, каже директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић.

“Примарни је циљ показати како имамо једно нажалост израстајуће негирање чињеница које су везане за почињење геноцида у периоду од 92. до 95. и посебно са врхунцем тог геноцида који се десио у Сребреници”, истиче Адмир Мулаосмановић са Интернационалног универзитета у Сарајеву.

Тематски су обухваћене све важности у домену негирања геноцида и тријумфализма, или слављења ратних злочина и њихових починилаца. Никада није било важније да Меморијални центар Сребреница у овој области буде водиља у научном и истраживачком процесу, и да се права истина никада не оспорава.

“Негирање геноцида неће успјети јер је Међународни суд за правду прије више од десет година донио пресуду да су припадници Српске војске починили геноцид. Међународни кривични суд за бившу Југославију и судови широм Блакана су пресудили 47 особа на укупно више од 700 година затворске казне и четири доживотне пресуде за злочине почињене у Сребреници”, наглашава Саманта Пауер са америчког Универзитета Харвард.

“Не бих само рекао да високи представник није испунио обећање, закон о негирању геноцида треба да донесе Парламент БиХ. Врло је јасно да политичке екипе из елите из ентитета Република Српска оспоравају то, и то јест истовремено и негирање геноцида и један тријумфализам и глорификација онога што се догодило”, каже Сеад Турчало са Универзитета у Сарајеву.

И док постоје тенденције да се новим квази-комисијама поново ревидирају судски и хисторијски утврђене чињенице, одговор академске заједнице мора бити јасан и недвосмислен. На том путу требају нам релевантни саговорници, пријатељи и савезници широм свијета, закључено је на конференцији.