Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас да није реално планирати дочек Нове године и очекивати да ће тај празник проћи без мјера за сузбијање епидемије коронавируса.

Он је за Радио телевизију Србије (РТС) казао да сутрашњи састанак Кризног штаба за сузбијање епидемије ”неће ништа да промијени” јер су како је рекао, све мјере већ на снази само морају да се поштују, али и да се строго контролише и санкционише кршење тих мјера.

”Мјере већ постоје, све зависи од укупног понашања. Мјере које сад важе су на граници најригорознијих, остају само ванредно стање и полицијски час. Зато би најпаметније било да свако у свом домаћинству прослави славу и послије се припреми за Нову годину и Божић тако да нигде не мора да се контролише и кажњава”, казао је члан Кризног штаба.

Навео је да је медицински дио штаба већ дао приједлог који подразумијева ПЦР тест за улазак у Србију и карантин за оне који улазе у земљу, а немају тај тест.

”Сутра ће бити говора и о продужењу мјера, а ако су оне на снази у вријеме Нове године, онда је јасно да ником неће пасти напамет да организује дочек”, рекао је Кон и додао да онај ко организује журку у ситуацији медицинске катастрофе ”озбиљно крши закон”.

Оцијенио је да су мјере које су на снази дале ”неки резултат” кад је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у Београду, али и додао да ”док не видимо јасан пад, дотле му се само надамо”.

Поводом критика које су му упутили поједини посланици Скупштине Србије у вези пооштравања мјера, Кон је рекао да је потребно да им се јасно одговори да нису у праву јер не знају комплетну ситауцију.