Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да у Србији неће бити попуштања превентивних мјера на спречавању ширења вируса корона, као и да апели за поштивање тих мјера треба да буду још снажнији због поласка ђака у школу и доласка студената.

“И даље не попуштамо са мјерама, притисак ће бити све јачи”, рекао је Кон на конференцији за новинаре након сједнице Кризног штаба.

Он је потврдио да је, због непоштивања епидемиолошких мјера, писао премијеру Србије Ани Брнабић, те објаснио да је тако реаговао јер мисли да је сада прави тренутак за то.

Епидемиолог Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да је посљедњих седмица у Србији присутан силазни тренд потврђених случајева, али да тај број није линеаран.

“Евидентно је да имамо све мањи број случајева и све стабилнију епидемиолошку ситуацију”, рекла је Кисић-Тепавчевић.

Она је напоменула да и даље има велики број особа које су “резервоари” инфекције, те да знатан број људи има асимптоматске облике заразе.

Кон и Кисић-Тепавчевић су оцијенили да је изузетно значајна била помоћ у медицинској опреми из Кине, као и љекара из те државе који су на почетку епидемије боравили у Србији.

“Без помоћи и сарадње имали бисмо јако тешку ситуацију, а да смо их све слушали вјероватно би било боље него што јесте”, рекао је Кон.

Кисић-Тепавчевић је такође нагласила значај размјене искустава са колегама из Кине, оцијенивши да су они љекарима у Србији дали вјетар у леђа у борби против вируса корона.