Грађани имају право да добију одговор због чега се оволико дуго чека иако мислим да је свима јасно да је у питању огромна неспособност и некомпетенција која се показала на овом случају, казала је за БХРТ Ивана Корајлић из Транспаренси Интернешенл БиХ, коментаришући данашњи протест у Сарајеву “Оставке или вакцине – Борба за живот”.

“Упркос бројним изговорима који су се користили у претходном периоду гдје су се покушали извлачити на неке законске препреке, па чак тамо гдје оне нису постајале, али у исто вријеме видимо огроман популизам међу политичким странкама које ово користе за обрачуне, за мијешање надлежности, а нажалост све то иде преко леђа грађана који још увијек чекају”, оцијенила је Корајлић у емисији БХТ1 уживо.

Грађани БиХ, подсјећа Корајлић, и даље чекају одговор на питање шта се десило са вакцинама које су већ плаћене, а које не добијамо.

“Као и шта је са новим набавкама које су биле најављене, гдје смо такође видјели велики број контрадикторних информација око тога због чега је све ово обустављено”, наводи Корајлић.

Истиче да је цијела прича са епидемијом у претходних годину дана избацила на видјело све проблеме и недостатке у раду бх. институција, који су постојали и раније.

“То су прије свега, огроман ниво неспособности, начин функционисања институција на основу некаквих неформалних договора, гдје се није навикло да се ради у хитним ситуацијама и по адекватним процедурама”, казала је Корајлић.

Према њеним ријечима, потпуно је разумљива реакција грађана који осјећају да се оваква ситуација може промијенити само изласком на улице.

“Потпуно је оправдан осјећај беспомоћности грађана који апсолутно не виде никакво друго рјешење осим да изађу на улице и да на тај начин траже одговорност. Међутим, ми смо видјели у претходним случајевима да било какви протести нису дали дугорочно никакве резултате”, тврди Корајлић.

“Овдје ће се ствари промијенити тек када будемо имали институције које ће заиста бити независне од политике и оних који управљају политичким странкама и доносе одлуке о свему у овој држави. Оног тренутка када будемо имали правосуђе које ће радити свој посао на начин да не бира кога ће процесуирати, када будемо имали институције које ће пратити и санкционисати ненамјенско трошење средстава, када се успостави минимум демократског система, којег ми тренутно немам, без обзира што излазимо на изборе и гласамо. Ми смо заробљени интересима неколицине људи и због тога и јесте оваква ситуација”, рекла је, између осталог, Ивана Корајлић, гостујући у БХТ1 уживо.