Замјеник директора Федералне управе полиције (ФУП) Енсад Корман изјавио је данас да свакодневно добија извјештаје од кантоналних министарства унутрашњих послова да се одређене наредбе не поштују те да је до сада издато више од 20.000 рјешења о изолацији, која се дијелом крше.

“Према јучерашњим информацијама, мјере изолације се највише крше у Кантону Сарајево – 59 кршења и у Тузланском кантону – 61 кршење”, истакао је Корман током редовног обраћања федералних званичника.

Нагласио је да ће против тих особа полицијски службеници покренути све поступке дозвољене законом и бит ће санкционирани.

Говорећи о наредбама о слободи кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година, као и поштовању полицијског сата који је од данас промијењен у термин од 20.00 до 05.00 ујутро, Корман је казао да се и те наредбе дијелом крше.

“Против тих особа се подузимају законом предвиђене мјере и радње”, казао је Корман.

Нагласио је да је ФУП на располагању пуним капацитетом те да су именовали тим који ће 24 сата пратити кривична дешавања и злоупотребу положаја током пандемије и да су именовали тим за цyбер криминал који ће пратити све портале.

Поручио је да прате здравствену ситуацију полицијских службеника те да до сада нема обољелих полицајаца, осим одређеног броја који су у изолацији.

“Влада ФБиХ је прекомпозирала Федерални штаб цивилне заштите и именовало мене за члана. Сматрам да је тај потез исправан, јер је било потребно да члан тог штаба буде полицијски службеник који може наредбе преносити на ниже нивое”, нагласио је Корман.

На тај начин, истакао је, информације о проблемима на терену могу брже стизати у штаб и координација између полицијских агенција на нивоу ФБиХ ће бити лакша.