Кризни штаб Федерације БиХ позвао је поново политичке партије и кандидате да политичку кампању проводе без политичких скупова, да би заштитили себе и грађане. Провјерили смо, да ли се поштују мјере.

Предизборна кампања без скупова епидемиолошки је најсигурнији вид кампање у доба пандемије коронавируса. Но, политичарима је очигледно тешко одрећи се предизборних скупова, као да ће избори побиједити корону. Предизборни скупови почели су давно, незванично. Сада службено у јеку пандемије, одјекују на сав глас.

ДАЈАНА ЧОЛИЋ, министрица здравства Тузланског кантона

“Не могу да схватим да се неко ко се јавно представља грађанима да ће бранити и залагати се за њихово добро, усуђује експериментисати са оним што нам је свето – наше здравље и животи. Поново кажем да ћемо инсистирати и према кантоналној управи инспекцијских послова и према МУПУ-у, да реагују на ове скупове”.

Управо на подручју Тузланског кантона одржана су два велика политичка скупа на којима се појавила министрица здравства овог кантона и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, о чему свједоче фотографије. Због учешћа на овим скуповима, премијер Тузланског кантона Денијал Тулумовић упутиће захтјев за одређивање санкција против чланова Кантоналне владе,
који су се налазили на спорним догађајима те тако постали дио епидемиолошког ризика.

И из Управе за инспекције послове Тузланског кантона потврђују да има прекршаја.

АМЕЛ МЕХАНОВИЋ, Управа за инспекцијске послове Тузланског кантона

“По нашим сазнањима, дошло је до кршења одредби одређених политичких субјеката с обзиром да су ти субјекти извршили промоцију прије доласка наших инспектора. За убудуће, договорили смо са Министарством унутрашњих послова да одмах по сазнају јаве и да те активности прекријемо, односно забранимо рад”.

Федерални кризни штаб упорно позива политичке странке на озбиљност ситуације. Кризни штаб Федералног министарства здравства препоручује и позива све политичке партије, кандидате и кандидаткиње на организацију и проведбу кампање која не укључује физичка окупљања, односно предизборне скупове, већ кориштење других комуникацијских канала као што су ТВ, интернет, плакати, принтани материјали. У случају комуникације с људима, подсјећају на мјере.

“Позивамо све политичке партије, кандидате и кандидаткиње да се приликом проведбе свих модела предизборне кампање који евентуално укључују непосредну комуникацију с људима, придржавају свих основних хигијенскоепидемиолошких мјера, као што је држање физичке дистанце од два метра између особа, ношење заштитних маски, избјегавање руковања, грљења и љубљења, често и темељито прање или дезинфекција руку, те одржавање респираторне хигијене”.

Да ли политичари заборављају на епидемиолошке мјере или само показују да је глас за позицију јачи од короне и битнији од здравља?

Док једни немају маске, други се рукују, трећи не маре ни за физичку дистанцу. Ријетки су они који поштују све наведено. Политички скупови су без повластице, правило је исто као и за све остале – на отвореном, по наредби Федералног кризног штаба, не смије бити више од 100 особа, а у затвореном максимално 50, уз поштивање физичке дистанце и кориштење маски. У складу са тешком ситуацијом, неки кантони смањили су и тај број.